מועדון מהבית – מגזין מס' 60: ביחד ולחוד, אדם וטבע
חברים יקרים,
בימים אלו בהם העולם הנוצרי נוהג לחגוג ביחד את הכריסטמס, כולם מבודדים יותר מתמיד. זוהי העת האידאלית לגלות את יופיו של הטבע, את הקשרים בין האדם לטבע והאדם בינו לבין עצמו. בגיליון זה נציג בפניכם את האדם בהחברות ואת הטבע המתקשר עם האדם בדרכים אותן לא העלנו על דעתנו. מועדון האוניברסיטה של תל אביב מאחל לכם סוף שנה אזרחית שמח ושפע של הנאה ותקווה לשנה האזרחית הבאה.
בברכה,
סיגל ושלומית, צוות מועדון האוניברסיטה (ע"ר)
גאווה מקומית - חותם נתנמלך התגלה בירושלים | בחפירה של אוניברסיטת תל אביב
מי היה "נתנמלך עבד המלך"?
טביעת חותם נושאת שם המופיע בתנ"ך התגלתה בעיר דוד תגלית נדירה ומרגשת: טביעת חותם (בולה) וחותם נושאים שמות עבריים בני 2600 שנה נחשפו בעיר דוד. הממצאים התגלו בתוך מבנה ציבור שחרב בחורבן בית ראשון ונחשף בחפירה ארכיאולוגית של רשות העתיקות ואוניברסיטת ת"א בחניון גבעתי בעיר דוד שבגן לאומי סובב חומות ירושלים. חותם אבן וטביעת חותם (בולה) המתוארכים לסוף ימי ממלכת יהודה - שעליהם חרותים שמות בכתב עברי קדום, התגלו בחפירות ארכיאולוגיות של רשות העתיקות ואוניברסיטת תל אביב בחניון גבעתי שבעיר דוד, בגן לאומי סובב חומות ירושלים. לדברי מנהלי החפירה, פרופ' יובל גדות מאוניברסיטת תל אביב וד"ר יפתח שלו מרשות העתיקות, ,הממצאים המיוחדים נמצאו בתוך מבנה גדול אשר שימש, ככל הנראה, כמבנה ציבור, וחרב במאה ה-6 לפסה"נ - ככל הנראה בחורבן הבבלי של ירושלים בשנת 586 לפסה"נ. במבנה התגלו מפולות אבן גדולות, קורות עץ שרופות וכלי חרס רבים, המעידים על השריפה שהתחוללה בו. על חשיבותו של המבנה ניתן ללמוד בין היתר מגודלו, מאבני הגזית המסותתות מהן נבנה, ומאיכות הפריטים הארכיטקטוניים שנמצאו בתוך שכבת החורבן, כדוגמת שרידי רצפת טיח ממורקת שקרסה מן הקומה השנייה.
20 שנים ביער יתיר: מחקר מקומי-משמעות עולמית
על עצים והתחממות גלובלית - אמת ומיתוס. מרצה פרופ’ דן יקיר, חתן פרס ישראל, 2019 באוניברסיטת תל אביב.
יערות בעולם קולטים יותר מרבע מגזי החממה שאנו פולטים. הגדלה של שטח היערות תאפשר לקלוט יותר פחמן דו-חמצני – דבר שיקטין את כמותו באטמוספירה. אבל האם זה בהכרח יתרום להפחתה בהתחממות האקלים? מתברר שייעור וכיסוי צמחיה בקנה מידה גדול יכול לקרר או לחמם, וכן גם לזהם, להגן על קרקעות, או לפגוע באספקת המים לאדם. כיצד אפשר לחשב ולדעת מראש אם נטיעת יערות תתרום לקירור או התחממות האקלים? ומה ישראל יכולה לתרום בתחום זה? הוועידה השנתית ה-47 למדע ולסביבה בית הספר לסביבה ולמדעי כדור הארץ ע"ש פרוטר האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה אוניברסיטת תל אביב.
מונופולנד | שאול אמסטרדמסקי יוצא בעקבות המונופולים הגדולים
תחקיר- חברות נוהגות בדורסנות והצרכנים משלמים את המחיר. כאן 11.
"רק" שני צ'לו ומספר בלתי נתפס של מעל 193.6 מיליון צפיות!
סטפאן האוזר ולוקה סוליץ' הם הצמד צ'לאנים קוראטי בשם " CELLOS2" הממלאים איצטדיוני ענק בכל העולם בקהל נלהב. צמד נגני הצ'לו הבלקניים הכירו כשלמדו יחדיו בזגרב ואח"כ בווינה. הם מביאים פרשנות קלאסית לרוק ולפופ ומנגנים את העיבוד שלהם ל Thunderstruck (מוכה ברק) בסגנון AC / DC בארוק!
"אתגרי הפיסיקה במאה ה-21"
האם יש עוד פלנטות (ארצות) ביקום? האם יש בהם חיים? כיצד מתחילים חיים?
פרופ' דן מעוז המחלקה לפיסיקה, אוניברסיטת תל-אביב בהרצאתו: חיים חוץ ארציים – עוד שיחת השכמה מקופרניקוס.
אמנות - מראות מכניות וטלקומוניקציה
דניאל רוזין, אמן ופרופסור בתכנית "טלקומוניקציה אינטראקטיבית" באוניברסיטת NYU, מכין "מראות" מכניות מתוך עצמים נדירים המדמים את תנועותיו וצורתו של הצופה. 4.8 מיליון צופים.
שקנאים נאספים יחדיו בעת ההאכלה
קטע קצר מאד על האכלת השקנאים במאגר בחן בעמק חפר. הדגים תוצרת בית אלפא...
ניסויים חשמליים עם צמחים שסופרים ומתקשרים | גרג גייג '
חוקר מדעי המוח גרג גייג ' נעזר בציוד מתוחכם למדוד תגובות של צמחים. הוא מחבר את מימוזה פודיקה, צמח שעליו נסגרים כשנוגעים בהם (שמו העממי "צמח אל תיגע בי"...) וצמח טורף שהוא מלכודת לזבובים ל-EKG כדי להראות לנו כיצד צמחים משתמשים באותות חשמליים להעברת מידע, תנועה מהירה ואפילו ספירה... מעל 2.6 מיליון צופים (כמו מספר המתחסנים הצפוי עד פברואר...)
סיפור מנצח - הסימפוניה התשיעית | כאן 11
הפורמט הישראלי מבית רשות השידור בנושא מוסיקה קלאסית בהנחייתו של המנצח והמוסיקאי גיל שוחט, ובהשתתפות התזמורת הסימפונית ירושלים רשות השידור. הפורמט זכה לציונים לשבח באיגוד השידור האירופי ובפסטיבל "מיפ" בקאן, ומאפשר הצצה אל מאחורי הקלעים של המוזיקה הקלאסית בדרך מקורית. המנצח גיל שוחט יוצא בכל פרק למסע אסוציאטיבי תיעודי בעקבות יצירה קלאסית אחת. המטרה מאחורי "סיפור מנצח" אומרים יוצרי הסדרה היא "להביא את היופי ואת הידע של המוסיקה הקלאסית אל קהל רחב וחדש ברחבי העולם". בפרק הזה מובאת הסימפוניה התשיעית של בטהובן.
אימא משותפת לכולנו? האם כולנו קרובי משפחה?
עד כמה כולנו קרובים זה לזה? מתמטיקה בסיסית מספרת כי כל בני האדם חולקים אבות קדומים. הודות לנתונים גנטיים במאה ה -21, אנו אפילו מגלים שכולנו צאצאים מאם אחת.
מעל 7.2 מיליון צופים.
הצגה התיאטרון העירוני חיפה – משפחת ישראלי
משפחת ישראלי מתכנסת לסעודה שגרתית, בעיצומן של עבודות שיפוץ הבית. האב חיים (ישראל פוליאקוב), יליד עיראק ועורך דין במקצועו, סועד תוך כדי התבוננות בחדשות הטלוויזיה. האם סימה (מיקי קם) מציעה את תבשיליה לבני הבית. הבן ג'ו (אודי רוטשילד) שואל מדוע בכלל משפצים את הבית, והבת מרגלית (קרן צור) מציגה למשפחה את החבר החדש שלה, דייוויד (נורמן עיסא). ואז מתעוררת בעיה שלא נפתרת עד סוף המחזה: האם החבר של מרגלית הוא "משלנו" או לא?
את המחזה, המוגדר קומדיה מטורפת, כתב בועז גאון. (שווה צפיה לשיפור מצב הרוח, למרות איכותו הירודה של הסרט).
יחי החיים! דיויד גארט
הכנר (הדוגמן והשחקן...) דיוויד גארט ב"ויוה לה וידה" עם מספר מדהים 103.7 מיליון צופים!
אחרינו המבול – האפוס של גילגמש
סיפור המבול מופיע בתרבויות שונות, בסיפור התנכ"י, ובתרבויות העולם העתיק. עלילות גילגמש הן גירסה קדומה ביותר החקוקה בכתב היתדות. בהרצאה קצרה נספר את עלילות גילגמש, מ-2100 לפנה"ס. גילגמש היה מלך גרוע שנטש את ממלכתו בחיפוש אחר הרפתקאות. הוא פוגש את אותנפישתים (המקביל של נח) ומבקש ממנו את סוד חיי הנצח. אותנפישתים מצידו מספר לו את סיפור המבול. קרוב ל2 מיליון צפיות.
האם אנו יכולים ליצור חושים חדשים לבני אדם? | דייוויד איגלמן
כבני אדם אנו יכולים לתפוס פחות מעשר טריליון מכל גלי האור. "חווית המציאות שלנו", אומר מדעני המוח דייוויד איגלמן, "מוגבלת על ידי הביולוגיה שלנו." הוא רוצה לשנות את זה. המחקר שלו על תהליכי המוח שלנו הוביל אותו ליצור ממשקים חדשים כדי לקבל מידע שטרם נראה על העולם סביבנו.
36,000 ילדי קונג פו מתאמנים יחד...
האקדמיה לקונג פו מקדש שאולין היא בית הספר הגדול מסוגו בסין. קבלו הצצה לעבודה הקשה הנדרשת בכדי לשלוט באומנות הלחימה הסינית בשיתוף פעולה מרשים זה בין התקליטן בן סורקין ליוצר הסרטים איניגו ווסטמאייר. הצילומים עובדו מהסרט התיעודי של ווסטמאייר משנת 2012, עם מוסיקה מ- Gener8tio בהשתתפות M.I.A., מעל 10 מיליון צפיות.
מארינה מקסימיליאן וגיא מנטש - ביחד
שיר ישראלי עם כ-1.9 מיליון צפיות.
איש היער של הודו
סרטון הסבר קצר של נאס דיילי על ג'אדב פיאנג, איש היער של הודו:
למי שלא מכיר, נאס דיילי, או בשמו האמיתי נוסייר יאסין, התפרסם בזכות תקופה של 1000 ימים שבה בכל יום הוא יצר סרטון באורך דקה, מטיוליו ברחבי העולם, תקופה אשר הסתיימה לאחרונה. כיום יש לו 12 מיליון עוקבים בפייסבוק וכמות הצפיות בסרטונים שלו נעה מכמה מיליונים לעשרות מיליונים.
הסרט המלא על איש היער בהודו:
סיפור מרגש על אדם חדור מטרה. מאז תושב האי מג'ולי, ג'אדב פיאנג, נטע עצים במטרה להציל את האי שלו. הוא החל בשנת 1979 וממשיך עד היום. עד כה, הוא נטע במו ידיו יער גדול יותר מסנטרל פארק ניו יורק. היער שלו הפך את מה שהיה פעם שממה עקרה, לנווה מדבר שופע בחיות שחזרו לחיות שם כמו פילים, קרנפים, נמרים ועוד. אויבו הגדול של היער הוא... האדם!
צנוע אך נלהב ופילוסופי ביחס ליצירתו. פיינג לוקח אותנו למסע לתוך היער המדהים שלו.
מקומות לא מוכרים בעיר העתיקה בירושלים
לעיר העתיקה בירושלים יש הרבה יותר מה להציע מאשר רק את הכותל וכנסיית הקבר. הסרטון הזה מוקדש למקומות לא מוכרים בעיר העתיקה - הכותל הקטן, תצפית גגות, הכנסייה הארמנית סנט. ג'יימס, ההוספיס האוסטרי, חנות הצילום של אליאס, חנות הבדים של בילאל וכנסיית המשיח.
תחילתה של ידידות מופלאה?
דוד ויצטום משוחח בשיחת זום על ספרו "תחילתה של ידידות מופלאה? הפיוס בין ישראל וגרמניה 1948-1960" עם יעל הדס מנהלת הוצאת שוקן.
מדוע כל בני האדם חייבים לישון? | הרצאת טד של ראסל פוסטר
ראסל פוסטר הינו חוקר מדעי מוח ונוירולוגיה: הוא חוקר את מחזורי השינה של המוח. והוא שואל: מה אנו יודעים על שינה? לא הרבה, מתברר, לאור העובדה שפעולה זו תופסת כשליש מחיי האנושות. בשיחה זו פוסטר משתף שלוש תיאוריות פופולריות לגבי הסיבה שאנחנו ישנים, מביא כמה מיתוסים לגבי כמות השינה לה אנו זקוקים בגילאים שונים - ומרמז על כמה שימושים חדשים ונועזים בשינה כמנבאים לבריאות הנפש. כ-2.5 מיליון צפיות.
נשארים ביחד - שיר
ראו לאן ניתן להגיע - מבלי לצאת מהבית! 3.1 מיליון צפיות. שיר בביצוע אמני ישראל, גירסת קורונה...
סיור בבית האופרה בפריז באיכות K4
בניין האופרה גרנייה ברובע התשיעי של פריז מכונה לרוב "ארמון גרנייה" (מאז פתיחת האופרה בסטילייה ב1989). הבניין נחשב לאחת מיצירות האדריכלות היפות והמפוארות ביותר בעת בנייתו. הוא נבנה בסגנון נאו ברוקי. המבנה עוצב כמקום מפגש חברתי לאצולת העיר בשנת 1875 - רק רבע מהמבנה הוא האולם עצמו. בתוך האולם הזה אגב, תאי המנויים תוכננו שיושביהם יוכלו להראות ולאו דוקא לראות היטב את הבמה...
"הבמה זו נשימה": שחקני גיל הזהב מגלמים את עצמם בסדרה חדשה
כאן חדשות | הבמה היא מרכז חייהם של ליא קניג, מרים זוהר, יוסי סגל, אלברט כהן, גבי עמרני ואברהם סלקטר. בכירי השחקנים, שהורחקו מהבמות בחסות הקורונה, נמצאים בנוסף גם בקבוצת סיכון. כשקיבלו הצעה להשתתף בסדרת רשת חדשה שבה הם מגלמים את עצמם – שחקנים בגיל הזהב, הם לא היססו. כתבתה של דנה הרמן מתוך השבוע. פרקי הסדרה "להישאר במשחק" זמינים לצפיה ברשת ובכאן 11.
אמנות - האנשים היצירתיים ביותר בעלי כישורים אומנותיים יחודיים
בכל רחבי העולם קיימים אומנים יצירתיים להפליא .בסרטון זה תוכלו להכירם. כ1.9 מיליון צופים.
לית'יום: מסע בלתי צפוי | הרצאת טד מאת בן לילי
מדוע ישנם שני שירי רוק העוסקים בלית'יום אך אין שירים על למשל, בריליום? בן לילי מספר על מקורו של היסוד המסתורי שאנו מכירים כליתיום. כיצד האטום מ"המפץ הגדול" משפיע על אישיותנו? כיצד ספורים חוצי מדע ואישיות קשורים באופן עמוק ביניהם?
בן לילי הוא פיזיקאי חלקיקים לשעבר ובמאי הפודקאסטThe Story Collider , סדרה הכוללת סיפורים אמיתיים על מדע.
כיצד עצים מתקשרים ביניהם? | פרופ' סוזן סימארד
"יער הוא הרבה יותר ממה שאתה רואה", אומרת האקולוגית סוזן סימארד. 30 שנות המחקר שלה ביערות קנדיים הובילו לגילוי מדהים - עצים מתקשרים, לעתים קרובות וממרחקים עצומים. סוזן מספרת על חייהם החברתיים ההרמוניים אך המסובכים של עצים ועל ראיה חדשה ושונה של עולם הטבע. האם היא מטורפת? תשפטו בעצמכם...
היום יום הולדת!
איך לנגן "יום הולדת שמח" בסגנון בטהובן, שופן, ברהמס, באך ומוצרט?
3.8 מיליון צופים.
עלייתה ונפילתה של האימפריה האשורית - מריאן ה. פלדמן
אשור העתיקה נחשבה על ידי היסטוריונים לאימפריה האמיתית הראשונה, חידושיה של אשור הניחו את היסודות לכל מעצמת על שבאה בעקבותיה. מריאן ה. פלדמן מפרטת את עלייתה ונפילתה של האימפריה האשורית בסרטון אנימציה קצר. כמעט 2 מיליון צפיות.
היער האבוד – נשיונל גיאוגרפיק
צוות בינלאומי של מדענים וחוקרים, בראשותו של ד"ר ג'וליאן בייליס, יוצא למשימה יוצאת דופן במוזמביק כדי להגיע ליער שרגלי אדם לא דרכו בו. הצוות, כולל כמה מהמומחים הבולטים בשינוי האקלים בעולם, השואפים לאסוף נתונים מהיער כדי לעזור בהבנתנו כיצד משפיעים שינויי האקלים על כדור הארץ שלנו. היער ממוקם על הר, וכדי להגיע אליו, על הצוות לטפס תחילה על קיר סלע בגובה 100 מטר. עבודת המדענים מבוססת על מחקר שנערך על ידי הפאנל הבין-ממשלתי בנושא שינויי אקלים, מקבלי פרס נובל לשלום בשנת 2007.
כיצד ה-BBC גורם לכוכב כדור הארץ להראות כמו סרט הוליוודי?
הטכנולוגיה שמאחורי הסגנון הקולנועי של כדור הארץ השני של הבי. בי. סי.
מעל 4.1 מיליון צופים.
נוסטלגיה: הביטלס COME TOGETHER - 70 מיליון צפיות
ולקינוח:
טבריה – טבור הארץ | יום עיון בזום (14.1.2021)
טבריה - טבור הארץ יום עיון בזום בעקבות חפירות, תובנות ומחקרים חדשים - במלאת 2000 שנה לייסוד העיר
יום חמישי | 14.1.2021, א' בשבט תשפ"א | 17.00-9.00
______________________________________________________
להרשמה להרצאות יום העיון בלבד (בלא תשלום) - 14.1.2021, א' בשבט תשפ"א:
בהרשמה מראש | בלא תשלום להרשמה ולבירורים: 02-5398855
בפנים או בחוץ, אין לנו ברירה אלא לנצל את הסגר כדי להיות יותר ביחד גם אם אנחנו לכודים בתוך ה"לחוד"...
Komentar