top of page

מועדון מהבית - מגזין מס' 68

מועדון מהבית – מגזין מס' 68

"שבילי תרבות ומדע " בסימן פורים

יצרנו עבורכם שביל המתחיל בציור של ליאונרדו דה וינצ'י, ממשיך באוניברסיטת תל אביב וגם מומחית לתחפושות בסי.אי.איי, תמנון מתחפש לאדם, הצגות, סרטים, טיולים, כתבות תחקיר, מוסיקה, בלט, חידושי מדע והרצאות, כל זאת ועוד תמצאו בגיליון השבוע. מאחלים לכם צפייה מהנה. שהעוצר יהיה לעושר תרבותי וירווה את הסקרנות המתבקשת משאלות אנושיות "בעקבות הלא נודע" ...

בברכת פורים שמח,

הגילוי והשחזור של ציור "סלבטור מונדי" של לאונרדו דה וינצ'י דו"ח שוד

לאונרדו דה וינצ'י הוא אחד מגדולי האמנים וההוגים של ההיסטוריה. ידוע כי רק כ-15 מציוריו קיימים ואחד נחשב שאבד לנצח. לאונרדו צייר את יצירת המופת, שנקראה "סלבטור מונדי" (מושיע העולם) בסביבות שנת 1500. היא הייתה בבעלות לא פחות משלושה מלכים ובשנת 1763 היא נעלמה. סרטון זה מגולל את סיפורו של אותו ציור מדהים, כיצד הוא התגלה מחדש במאה ה-21, ומה קרה כשעלה למכירה פומבית בבית המכירות הפומביות כריסטי בנובמבר 2017. 1.75 מיליון צופים.


גאווה מקומית – אוניברסיטת תל אביב ממריאה לחלל

לכל מי שהפסיד בזמן אמת, זוהי הזדמנות לצפות בדיון המקדים ובשיגור עצמו במשדר. 'אוניברסיטת תל אביב ממריאה לחלל' - דיון מיוחד על מהפכת "החלל החדש" שהיה בשידור חי של שיגור הננו-לוויין הראשון של אוניברסיטת תל אביב. גאווה!


קלאסיקה מוקדמת ומאוחרת - עם ירון גוטפריד והלל צרי

ירון גוטפריד מנצח על התזמורת בקונצרט שמציג את התקופה הקלאסית בחיתוליה ובבשלותה: הקונצ'רטו לצ'לו של היידן נכתב בראשית ימיו כמלחין החצר של משפחת המלוכה ההונגרית, ומשקף את השפעת המוסיקה של תקופת הבארוק על היידן הצעיר, שברבות הימים ייעשה למלחין שניסח את אופייה של המוסיקה הקלאסית. את הקונצ'רטו מבצע הצ'לן הנפלא הלל צרי. בטהובן, שהיה תלמידו של היידן בווינה, זיכך ושכלל את עקרונות המוסיקה הקלאסית והעלה אותה לגבהים חדשים. הפתיחה לאופרה של רוסיני, שחוברה באותן שנים, משקפת את הצד הקליל של התקופה.


אמור לי מהי תחפושתך ואומר לך אם היא אפשרית...

לכבוד פורים, ראש מחלקת תחפושת לשעבר ב-CIA מנתחת 30 סצנות ריגול מסרטי טלוויזיה וקולנוע בהם הגיבורים מתחפשים.

ג'ונה מנדז, לשעבר ראש מחלקת תחפושת ב-CIA, מעיפה מבט על סצנות ריגול ממגוון תכניות טלוויזיה וסרטים ומפרטת עד כמה הם באמת מדויקים.

למידע נוסף, אפשר לעיין בספרם החדש של ג'ונה וטוני מנדז "כללי מוסקבה": https://amzn.to/2J8zPWa

18.3 מיליון צופים.


מהפכת הרפואה המותאמת אישית ומחירה הביו-אתי | פרופ' אהרון צ'חנובר

אהרן צ'חנובר Aaron (Aharon) Ciechanoverהוא ביוכימאי ישראלי והמדען ישראלי שזכה בפרס נובל לכימיה. מתארח באוניברסיטת תל אביב במפגש בנושא משפט תרבות וספר.


תיאטרון הבימה מציג בסין את הקמצן מאת מולייר

הקומדיה הקלאסית הנודעת ביותר של מולייר, גדול מחזאי צרפת, הוצגה לראשונה בשנת 1668 על ידי להקתו של מולייר בתקופת שלטונו של לואי ה-14 והיא עד היום אחת מהקומדיות הבולטות בספרות הדרמה וממחזותיו המוצגים ביותר של מולייר. לאחר שהתאלמן, מתכנן הרפגון להשיא את בתו, אליז, לגבר עשיר ומבוגר המוכן לקחתה ללא נדוניה, בעוד הוא עצמו, מבקש להינשא לבחורה צעירה וענייה , מריאן, אשר גם בנו, קליאנט, מאוהב בה. בסדרה של מצבים קומיים ומעוררי חמלה, מנסים ילדיו של הרפגון לשנות את רוע הגזירה ולבטל את הנישואים הכפויים, כאשר במקביל, מנסה הרפגון לשמור על ממונו, אותו הסתיר בתיבה הרחק מהישג ידם של משרתיו וילדיו. העלילה עוסקת במתח ובקונפליקט שנוצר, בין אהבה וכסף ומתארת כיצד קמצנותו של הרפגון מאיימת, בסופו של דבר, להותירו חסר כל. ללא כספו, וללא ילדיו. ההצגה פתחה את הפסטיבל הבינלאומי לתיאטרון בסין, שהתקיים ב-People's Arts Theater בייג'ינג , 2016.


מהו הגבול בן חיה ואדם? האם ניסויים בבע"ח יהיו נחלת העבר? הרצאה של ד"ר בן מעוז, אוני' ת"א

האם נוכל לפתח תרופה ללא ניסויים על בעלי חיים אם מחקרים רפואיים על בני אדם הם גבול שאסור לחצות? ומה בנוגע למחקרים על בעלי חיים? ואם כן, כיצד עולם הרפואה יוכל להתפתח ללא מחקרים קליניים על נסיינים חיים? לד"ר בן מעוז מהמחלקה להנדסה ביו רפואית וביה"ס סגול למדעי המוח, שמחקריו מתמקדים בפיתוח מודלים המדמים את המערכת האנושית - פתרון מנצח בדמות איברים על שבב, שעשויים לפרוץ את הדרך ללמידה חדשה על הפיזיולוגיה האנושית, לפיתוח תרופות, ולרפואה מותאמת אישית.


מדוע צריך אגרת דיג על דיג בים המלח אם אין שם דגים? 🎣

לא ברור מתי נולדה האגרה הזאת ולמה, ואפילו בכנסת כולם הסכימו שצריך לבטל אותה. אין ספק שזאת כנראה האגרה הכי מיותרת בישראל - גביית אגרה על דיג בים המלח, המקום שבו אין, ובכן, דגים.


הבשורה על פי ארתור מילר (והיא לא מרלין מונרו...)| הרצאה של המחזאי מוטי לרנר

מקדים דברים פרופ' דן לאור. במסגרת אירוע, מי המציא את ״סיפור הפרברים״? חלקם של יוצרים יהודים באמנויות המופע, המרכז למורשת היהדות ע"ש צימבליסטה.


בלגיה ברוגס ובריסל | טיול מהכורסא

מדריך הטיולים של ריק סטיבס לאירופה: מתחיל בברוז ' (זוכרים את הסרט?) בודק בית חולים מימי הביניים, מתענג על האמנות המעולה של ממלינג, מטפס על מגדל פעמונים, דוגם פריטים טריים מהשוקולד בין הטעימים בעולם. נוסע ברכבת לבריסל, שם מטייל בכיכר, מתענג על סצנות הכפר של ברויגל ועל נופי החלומות הסוריאליסטיים של מגריט, ומקנח במרכז ההומה של הדמוקרטיה האירופית ואילו אנחנו מוזמנים להתרווח בכורסא ולהתלוות אליו מבלי לזוז... 2.2 מיליון צופים.


אחרי 7 חודשי מסע: רכב חלל של נאס"א נחת על מאדים – וסיפק תמונות ראשונות בצבע

רכב החלל צפוי לאסוף דגימות ולשלוח אותן בחזרה לכדור הארץ, להפעיל טכנולוגיה חדשה על כוכב הלכת ולפתוח עידן חדש בחקר הכוכב. כתבתו של איתמר מאירי.


מדוע גבינת פרמזן כל כך יקרה?

גליל גבינת פרמזן יכול לעלות מעל 1,000 דולר. לגליל אורך לפחות שנה להתיישן, ומצריך 131 ליטרים חלב. אפשר להכין אותו רק באזור מסויים בצפון איטליה, באזור אמיליה רומאניה. ביקרנו במחלבה בפארמה שבאיטליה כדי לברר איך מכינים את הגבינה ולמה היא כל כך יקרה.

25.8 מיליון צופים!


זה לידנו: סיפורו של תל קסילה בעקבות חפירותיו של פרופ' עמיחי מזר

תל קסילה הוא ,תל ארכיאולוגי השוכן כיום בתחומו של מוזיאון ארץ ישראל ברמת אביב . במקום נמצאו ממצאים שתרמו רבות לידע אודות הפלישתים, אשר ישבו בתל החל מהמאה ה-12 לפנה"ס ועד תחילת המאה העשירית לפנה"ס. פרופ' בינימין מייזלר חפר במקום ולאחריו פרופ' עמיחי מזר. חתן פרס ישראל, פרופסור עמיחי מזר מספר על החפירות ועל התל, מתוך הסידרה "באים אל הפרופסורים".


הפיתוח הישראלי שמשיב את הראייה ומעורר עניין רב במדינות ערב

הקרנית המלאכותית של חברת "קורנית ויז'ן" הישראלית הצליחה לעורר עניין רב אפילו במדינות ערביות ומוסלמיות שאין להן קשרים עם ישראל. במשרד החוץ לא מפסיקים לקבל פניות מגולשים בעולם הערבי, ומייסד החברה מגלה שהוא כבר בקשר עם רופאים באיראן ובאוניברסיטאות בסעודיה. כתבתם של רועי קייס ועומרי חיים מתוך 'משחקי הכיס'.


כיצד נוצרים צלילים של בעלי חיים לסרטים ולטלוויזיה?

"אמני פולי" משתמשים באובייקטים ליצירת צלילים המבוססים על תנועות של דמויות ואינטראקציות בסרטים ובתוכניות טלוויזיה. מרקו קוסטנזו הוא אמן פולי ותיק שהשמיע צלילים בסרטים רבים וידועים כמו "עידן הקרח", "חיי פי" ועוד. קוסטנזו מסביר עד כמה היה מסובך להשמיע קולות של שפירית המנפנפת בכנפיה ב"גברים בשחור ", וכיצד הוא לכד את צעדיו של כלב בגילאים שונים ב"מרלי ואני". הראינו לו קליפ של בעלי חיים שמעולם לא ראה לפני כן והוא מיד התאים לו צלילים... 14.6 מיליון צופים.


מדוע סרטון חסידי על קידוש מעורר סערה במאה שערים?

רבנים נלחמים בסרטון בן 14 דקות שצולם בבית כנסת בעיר והציג את טקס הקידוש. המתנגדים טוענים: עושים צחוק מהעניין, השימוש באינטרנט - חציית קו אדום. הפינה של אלי ביטאן, מתוך 'חדשות הלילה' עם רומי נומרק.


ואלס מספר 2 - מאת דמיטרי שוסטקוביץ '

הוא לא תמיד טונאלי, הצירופים במוסיקה שלו לא עובדים כרגיל, את מה שלמראית עין נראו כמלודיות קשה לשרוק או לזמזם, זו מוזיקה מודרנית, עכשווית, בת המאה ה-20. מודרנית - אבל באריזה מבנית קלאסית. הוא חודר מתחת לעור בואלס מתקתק וידוע שדווקא אותו ניתן לזמזם ולשרוק... בביצוע חמישיית כלי מיתר. 2.8 מיליון צופים נהנו...


ההתחממות שמובילה לקיפאון: מזג האוויר הקיצוני שיבש חצי עולם

בשבועיים האחרונים נשברו שיאי קור ושלג ברחבי העולם. סופות נדירות בעוצמתן הסיטו את תשומת הלב ממשבר הקורונה. אבל לצד החגיגה הלבנה, מדובר בתרחיש שמזהירים אותנו מפניו כבר שנים: הכדור שלנו הופך למקום קשה יותר למחייה. כתבתו של איתמר מאירי.


סרט דוקומנטרי: יש לי קבוצה להציל

את אורי משיח הכרנו כאחד העובדים בבית הירוק. את הסרט הדוקומנטרי הזה עשו עליו, אדם צנוע וחדור מטרה:

בעולם מנוכר ואכזר, של טייקונים שמשתלטים על הכל ומוציאים ממנו את הנשמה; נותרה שמורה אחרונה – עולם הכדורגל. עכשיו גם היא בסכנה! אורי משיח יוצא למסע להצלת הכדורגל מידי בעלי ההון.בימוי: חיים שדמי, הפקה: טושוט וחיים שדמי.


כיצד השפה המצרית הקדמונית נשמעה וכיצד אנו יודעים זאת?

החל מהמלכה חת-שפ-סות ועד נפרטיטי ובהמשך השפה הקופטית, מפגש עם הווריאציות הרבות של השפה המצרית ארוכת שנים. צפו איך נשמעו הצלילים המקוריים של השפה בעת כתב ההירוגליפים. מה קרה לשפה לאחר מכן? התפתחות השפה המצרית מימי הפרעונים ועד שההגייה הגיעה למתווה של ההגיית השפה המצרית בת ימינו.


מי הם? שחזור פניהם של מתים על ידי סטודנטים לאמנות מאפשר לבני משפחות לסגור מעגל...

15 סטודנטים, מדריך אחד וקצין RCMP אחד במשימה להצליח להתאים שם וזהות ל-15 אנשים אבודים. באקדמיה לאמנות בניו יורק קיבלו 15 העתקי גולגולות במאמץ אחרון לזהות שרידים שנמצאו בקולומביה הבריטית ונובה סקוטיה בין השנים 1972 - 2016. במשך תקופה של חמישה ימים, התלמידים בקורס פיסול משפטי שיחזרו את פניהם של 15 דמויות לא מזוהות. זו תכנית שזכתה להצלחה בארצות הברית. מאז שהתחילו את הסיפור הזה, אחד הגברים, שגופתו נמצאה בנובה סקוטיה, זוהה ! מתי אצלנו? 1.2 מיליון צופים


נשותיו של הנרי השמיני קרצו לכם? דיוקנאות היסטוריים ידועים שהובאו לחיים באמצעות טכנולוגיית AI

בסרטון זה היום אנו הולכים לראות דיוקנאות היסטוריים שלאחר צביעה ושימוש בטכניקה עכשווית של בינה מלאכותית, מתעוררים לחיים כפי שלא נראו מעולם. שכבה נוספת של ריאליזם מושגת, על ידי הנפשה של הפנים שלהם בצורה עדינה.



קול ישראיל: על מורים ערבים שמלמדים בבי"ס יהודים

הילין זעריר נזאל, מורה לערבית, בבית ספר תל"י הוד השרון. כתבתו של ערן זינגר.


מה לשחמט ולגבולות המוח האנושי? הרצאה

שחמט וקוגניציה: מהלכים אל גבולות התודעה, איגור ביטנסקי.

איך אפשר לחקור את התודעה האנושית, שהיא חסרת גבולות וחמקמקה, באמצעות משחק שבו הכל שחור לבן והוא בעל גבולות ברורים מאוד? איגור ביטנסקי, פסיכולוג קוגניטיבי ומרצה בביה"ס למדעי הפסיכולוגיה של אוניברסיטת תל-אביב, הוא גם אמן בינלאומי בשחמט, והוא מנסה להסביר מדוע משחק המלכים הוא אחת הדרכים הטובות לחקור את הקוגניציה שלנו ואת גבולותיה.


שופטים בשר ודם 👨‍⚖️ | שלטון החוק בשלטון

סדרת דוקו בחמישה פרקים הבוחנת את מעמד בית המשפט העליון בחברה הישראלית באמצעות תיקים מעוררי מחלוקת שנידונו במסגרתו, מבעד לעיניהם של השופטים שפסקו בהם. שלטון החוק בשלטון: מה חושבים השופטים על התקפות הפוליטיקאים? אודות 'שופטים בשר ודם': בית המשפט העליון עומד בעין הסערה בשנים האחרונות. מתנגדיו הרבים רואים בפסקי הדין שלו פגיעה בסמכויותיה של הרשות המחוקקת, ולעומתם תומכיו רואים בו את הגורם היחיד המבטיח שישראל תישאר מדינה ליברלית. הסדרה יוצאת בעקבות מעמדו של בית המשפט העליון בחברה הישראלית, מאז הקמתו ועד היום, דרך תיקים מרכזיים ופסקי הדין שנפסקו בעקבותיהם, שעוררו דיון נרחב בחברה הישראלית. באמצעות ראיונות אישיים עם ארבעה שופטים שכיהנו בעבר כנשיאי בית המשפט העליון ושופטים נוספים, בוחנת הסדרה את השקפת עולמם ועד כמה זו השפיעה על היחס לסוגיות נפיצות כמו דת ומדינה, זכויות אדם, ביטחון, הישיבה מעבר לקו הירוק, ומעל לכל על היחסים בין הרשות השופטת לממשלה ולכנסת.


סוף סוף מדענים יודעים את הסיבה האמיתית בשלה ציפורי הדודו נכחדו

האם צפרי הדודו היו טיפשות והביאו על עצמן כיליון?

ליאון קלסנס, פרופסור לפליאונטולוגיה וחוליות באוניברסיטת מאסטריכט בהולנד, מאמין שהמלחים ההולנדים שנתקלו לראשונה בציפור בשנת 1598 לא ממש צדו את הציפורים עד להכחדה, אם כי ככל הנראה למלחים היה תפקיד עקיף במותו של המִין. נדרשו רק מאה שנים למחוק את הזן, ואפילו הצבע שלו נתון למחלוקת. ברוב הציורים מאותה תקופה נראים דודואים עם נוצות לבנות, אך דיווחים ממקור ראשון מתארים אותם עם נוצות בצבעים אפור עד שחור...

האם למדנו את הלקח שלנו? עדיין לא, כך נראה: בעוד מאה שנים מעריכים כי כ-25 אחוזים מכל מיני העופות ייכחדו בטבע אלא אם כן ננקוט בצעדים גדולים למנוע זאת, כבר עכשיו! ולא, אליבא דמחבר הסרט הנ"ל, אנחנו בדרך להיות הדודואים הבאים...

הרודן שהורה לכל התושבים לעבור לגדל אורז פרק אפל מאוד של הדיקטטורים לפניכם ⚠️. הוא אחד הדיקטטורים האכזריים שידעה דרום-מזרח אסיה שהספיק בארבע שנות שלטון לחסל כשני מיליון בני אדם - כמעט רבע מאוכלוסיית ארצו. הסיפור על הרודן פול פוט, עריץ קמבודי.


קטע קצר של בלט

אולגה סמירנובה וג'קופו טיסי בקטע בלט – הברבור השחור.


המשוגעים לדבר: המלבדת מעין כרם

בבית אבן בעין כרם בירושלים יושבת טל מירים קארו ומלבדת. ליבוד היא מלאכה עתיקה להכנת בדים מצמר, שאותה היא למדה בקירגיסטן כבר לפני יותר מעשור. מאז טל מתפרנסת בעיקר ממכירת מוצרים מלבד ושימור של המלאכה המיוחדת הזאת, ואז מה אם ישראל היא מדינה חמה?


מדוע בפינלנד ובדנמרק חיים אנשים שמחים יותר?

מה צריך כדי להיות מאושר? נראה כי במדינות הנורדיות הבינו זאת. פינלנד ודנמרק עמדו בעקביות בראש המדד של האו"ם, דו"ח האושר העולמי, בכל ששת תחומי שביעות הרצון מהחיים: הכנסה, תוחלת חיים בריאה, תמיכה חברתית, חופש, אמון ונדיבות.

קבוצה של מומחי אושר מרחבי העולם (כן, יש כזה דבר...) מדרגת מדי שנה 156 מדינות בהתבסס על מידת האזרחים "המאושרים", והם מפרסמים את ממצאיהם בדוח האושר העולמי. אושר אולי נראה כמושג חמקמק לכימות, כשחוקרים מדברים על "אושר", הם מתייחסים ל"סיפוק מדרך החיים", אומר ג'ף זאקס, שותף ליצירת דו"ח האושר העולמי ופרופסור באוניברסיטת קולומביה.

"זה לא מדד בעיקר אם צחקו או חייכו אתמול, אלא איך מרגישים במהלך החיים", הוא אומר.

מאז שהדיווח החל בשנת 2012, המדינות הנורדיות - הכוללות את דנמרק, נורבגיה, שבדיה, פינלנד ואיסלנד, בתוספת איי פארו, גרינלנד - מופיעות בעקביות בראש הרשימה. כנראה הקור מחמם את הנפש...

3.6 מיליון צופים מאושרים.


כיצד נראתה רומא העתיקה? (אנימציה קולנועית)

איך באמת נראתה רומא העתיקה? שחזור רומא העתיקה מציג אנימציה תלת ממדית של מציאות מדומה.

בסרטון אנימציה קולנועי זה, אנו חוקרים כמה מציוני הדרך המרכזיים, האדריכלות, בנייני האמנות והנופים של רומא העתיקה! צפו איך נראתה בדיוק רומא העתיקה.


ביולוגיה בלתי שפויה: התמנון

התמנון (Octopus) הוא יצור מיוחד במינו, תבוני, חכם ובעל תושיה ולפני הכל - יצור שלומד כל הזמן ויודע לייצר אסטרטגיה להישרדות, לטרף, להסוואה וכדומה. התמנון יכול לזכור חוויות שעבר ולשנות את התנהגותו על פי מה שחווה. הוא מזהה צורות גיאומטריות ומזהה את מי שמאכיל אותו, כמו שלמדו החוקרים באקווריומים ברחבי העולם. באקווריום המצפה התת-ימי באילת, למשל, תוכלו לראות שהתמנון מסוגל לפתוח פקק של בקבוק בהברגה ולשלוף מתוכו מזון שהכינו עבורו. בטבע התמנון, הוא מכונת מלחמה של ממש. ראייתו חדה מאד, הוא מסווה את עצמו היטב, נע במהירות ובמגוון שיטות תנועה ומשתמש בדיו קטלנית שגורמת לאויביו לאבד את יכולת ההתמצאות שלהם. מתוך אנציקלופדיה אאוריקה, 3.8 מיליון צופים.


ובאותו עניין:

דיוגנס והחבית... לא בדיוק, ארנולד והחבית. תצפית ומחקר בהתנהגות של תמנונים במעבדת מחקר תמנונים.

התמנון באקווריום תצפית זה הוא ארנולד. הוא תמנון חדש באוקטולאב. הוא בהחלט אוהב את החבית שלו ומבלה שעות רק בבילוי והתבוננות באנשים סביבו.

רוצים לדעת מה יקרה אם נסתיר את פתח החבית שלו, נמלא אותה במכשולים ונוסיף מחבוא נוסף. האם הוא פשוט ישתמש במחבוא החדש או שהוא ינסה להרגיש את עצמו בנוח בחבית הישנה והאמינה שלו? אינטליגנציה של תמנון. 1.5 מיליון צופים.


ולקינוח לסופ"ש - להקת שלוה - רגע לפני שבת

(מארחים את עילי בוטנר וילדי החוץ)


מקווים שנהנתם מהגיליון וגם אם אי אפשר לחגוג את הפורים במסיבות תחפושות המוניות, מאחלים לכם שתשמחו ותחגגו בחיק המשפחה הקרובה. לבקשות הארות והערות אתם מוזמנים לכתוב לנו. פורים שמח!


Kommentarer


bottom of page