מועדון מהבית מספר 73 – "הנורמלי" החדש
שאלו אותי מדוע יש כתבות רבות בגיליון? הסיבה לכך היא מגוון תחומי הלימוד באוניברסיטת ת"א. החל ממדעים וכלה באמנות. לכן, על מנת שכל חבר במועדון יוכל למצוא את הכתבות המעניינות אותו , אנו מגוונים בנושאים רבים.
הגיליון בנושא – "הנורמלי" החדש, מתייחס לתרבות והמחקר שהוגדרו מחדש בתחומים שונים. נושאים ותכנים שנחשבו בעבר לחריגים או יוצאי דופן, הפכו במהרה לנורמה והגבולות לנורמלי הוגדרו מחדש.
להלן תזכורת. נשלח הודעה נפרדת בסמוך לתאריך וקישוריות לרישום עצמי.
סיור מודרך בגני יהושע:
גן הסלעים והסקולנטים
ביום ראשון ה-18 באפריל 2021
ד"ר ענת אביטל, תלווה אותנו בסיור מודרך בגני יהושע. הסיור יתמקד בפארק הסלעים והקקטוסים המציג מבחר גדול של מיני צמחים וסוקולנטים, בנוסף נבקר בגן הארכיאולוגי בהעתק רצפת בית הכנסת שבבית אלפא, נחזה בגן הגזום ועוד.
משך כל סיור כשעה ומספר המשתתפים בקבוצה לא יעלה על 20 איש. ההשתתפות בסיור תהיה בהרשמה מראש. הפעילות הבאה תתקיים לקראת סוף חודש אפריל בחצר הבית הירוק.
שריינו את התאריך, פרטים מלאים והנחיות להרשמה יישלחו בנפרד בקרבת יום העצמאות.
מאחלים לכם הנאה בצפייה !
הצגה - מיכאל קולהאס - תיאטרון הבימה
על ההצגה מיכאל קולהאס:
סוחר סוסים, נוטל את סוסיו לשוק בסקסוניה. בדרכו, דורש ממנו נציג מטעם היונקר וונצל פון טרונקה, רישיון מעבר. המסמכים הנדרשים אינם ברשותו והנציג דורש שישאיר את שני סוסיו הנאים כערבון. כאשר קולהאס מגלה כי הבקשה לערבון היתה שרירותית, הוא שב לטירת היונקר לדרוש את סוסיו חזרה. בטירה הוא מגלה שסוסיו הועבדו בפרך וסבלו התעללות ושמשרתו, שהשאיר לשמור עליהם, הוכה אף הוא. קולהאס תובע את היונקר עבור הוצאות הטיפול הרפואי של משרתו ועבור שיקום הסוסים. לאחר שנה נודע לו, כי תביעתו נדחתה הודות לקשריו הפוליטיים של היונקר. קולהאס מתעקש לעמוד על זכויותיו, אך נוחל כישלון. הוא מבין שבדרך החוקית לא יצליח לקבל את הפיצוי המגיע לו והוא פותח במלחמת צדק פרטית משלו.
גאווה מקומית – במסגרת ה"נורמלי" החדש- פרופ' פדר זוכה פרס האוסקר בקטגוריית המדעיים וההנדסה לשנת 2021
אקדמיה האמריקאית לקולנוע הכריזה על הזוכים בפרסי האקדמיה (אוסקר), בקטגורית המדעיים וההנדסה לשנת 2021: פרופ' מאיר פדר, מהפקולטה להנדסה ע"ש אייבי ואלדר פליישמן וד"ר צבי רזניק, תלמידו לשעבר ושותפו להקמת חברת הסטארט אפ אמימון . (Amimon) יחד עימם זכו בפרס גם אנשי החברה גיא דורמן ורון יוגב. פרופ' פדר הנרגש נושא את נאום התודות מחצר ביתו. השטיח האדום - תמיד בלב...
מוסיקה - סיפורי נשׁ(י)מה: מפגש עם כלי הנשיפה מעץ
קונצרט ׳סיפורי נש(י)מה׳ עם הסימפונית ירושלים בשידור בכורה עם מאסטרו גיא פדר, אמן הסיפורים ג׳קי לוי ונגנית החלילית ורוניקה ברי. כלי הנשיפה מעץ מתחברים אלינו באמצעות התהליך הראשון בחיינו – הנשימה. ובאמת, סיפורים רבים מתייחסים לקשר בין הנשמה, הנשימה והצליל שהיא מפיקה ולכן גם בתקופות ותרבויות שונות לגמרי הם הנבחרים לבטא בקולם את רוח האדם. בואו ונקשיב יחד לסיפורים שהם ילחשו לנו… http://bit.ly/Meet_The_Woodwinds_JSO_YT
הרצאה במסגרת "אתנחתא":
פרופ' יורם כהן, אשורולוג, ארכיאולוגיה אונ' ת"א: "כאוס ובריאה בארצות הסהר הפורה - אז והיום"
אזור הסהר הפורה, נחשב כ"ערש הציוויליזציה", והוא נחלק בד"כ לשני אזורים עיקריים: מסופוטמיה והלבנט . צורתו כצורת סהר והוא מוזן על ידי נהרות הנילוס הפרת והחידקל ומעט מאד מהירדן. זהו האזור הראשון בו התפתחה באינטנסיביות החקלאות, בו הומצא הכתבבו נוצרו לראשונה מרכזי שלטון קודקסי חוקים, ובו הונחו יסודות האסטרונומיה והמתמטיקה..
"האוזניות של גודזילה": כך איתרו מטוסים לפני המצאת המכ"מ
מתקנים מפלצתיים וצלחות שחובשים על הראש, שופרות באוזן ואפילו זוכה פרס נובל שפיתח סופר-אוזניות בגודל טיטאני; סיבוב בממלכה הביזארית של איתור על בסיס השמיעה.
"שהחיינו": שידור הטלוויזיה הראשון בישראל
השבוע לפני 55 שנה, בטקס חגיגי, לחץ ראש הממשלה לוי אשכול על כפתור ההפעלה ופתח את השידור הראשון, של תוכנית הטלוויזיה הראשונה, בערוץ הטלוויזיה הישראלי הראשון. זמן עבר, מתוך עצם העניין עם קלמן ליבסקינד
טיול וירטואלי בירושלים
טיול וירטואלי ב360 מעלות בירושלים. רק ללחוץ על סימן היד ולסובב
הרצאה במסגרת "כוּר המהפכה" אונ' ת"א : עלייתו ונפילתו של העולם הפנימי
פרופ' שלמה ברזניץ מהחוג לפסיכולוגיה באונ' חיפה, מסביר מהו עולם פנימי ומדוע אנו חיים בשני עולמות מקבילים, בעולם חיצוני פומבי המוכר לכולם ויחד עם זאת, בעולם פנימי שאיש אינו יודע עליו כלום חוץ מכל אדם לעצמו.
כינור בן 100 מנגן בעצמו – פסדנה של הארי וורן מ- 1923
Speelklok הוא מוזיאון מכשיר מוסיקה מכני באוטרכט, הולנד. המוזיאון שימש השראה למחבר הסירטון לנסות לבנות מכשיר שכזה בעצמו... יותר מ-6 מיליון צופים
ובאותו עניין – מכונת הגולות שנבנתה בהשראת המכונה הקודמת....
מכונה שמשתמשת ב2000 גולות על מנת להפעיל את המוסיקה.
מעל 175 מיליון צופים! (השנה בעת הקורונה, היה לו שפע של זמן ולכן בנה מכונה המשתמשת ב5000 גולות...)
האסטרואיד שצריך להדאיג אותנו
מדענים חזו שאסטרואיד יעבור בקירוב לכדוה"א, אבל פספסו את האסטרואיד שפגע באדמת רוסיה. מה הסיכוי שאסטרואיד בסדר גודל של האסטרואיד שהשמיד את הדינוזאורים יפול על כדוה"א?
כ- 9 מיליון צופים!
שמעתם על מורגלונס?
אדם בא לרופא ובפיו תיאור מוזר: בזמן האחרון התמלא עורו בפצעים, הוא מרגיש כאילו נמלים זוחלות לו מתחת לעור, קשה לו יותר מבעבר לזכור ולחשוב והכי גרוע - פתאום צמחו לו מתוך העור סיבים כחולים-אדומים.
חוץ מהמשפט האחרון הכל נראה סביר, אבל דווקא האבחנה המבדלת של מחלת המורגלונס - הימצאותם של הסיבים - היא זו שהרופאים אינם יכולים בינתיים לעכל. חלקם טוענים שהחולים הוזים ולוקים באשלייה - ועדיין, המורגלונס Morgellons) ) היא תופעה שקשה להתעלם ממנה. החוקר הבולט ביותר בתחום הוא רנדי וויימור Randy Wymore) ) פרופסור לפרמקולוגיה מאוניברסיטת אוקלהומה. יחד עם עמיתתו ד"ר קייסי, שלפו מתוך עורם של החולים את הסיבים המיקרוסקופיים, אותם שלחו לבדיקה מעבדה. במעבדה חיפשו התאמה של הסיבים לחומרים מוכרים. "זה לא היה דומה לשום דבר שראינו בעבר", אמרו החוקרים. וויימור הסביר כי הוא מאמין שבשל זיהום מתחילים זקיקי השערה של החולים לייצר שיער בטקסטורה וצבעים שאינם מוכרים למדע. כ1.5 מיליון צופים מכתבה ב2020
כתבה של NBC מפורטת יותר מ- 2017
"נמאס מהמלחמות עם המדינה": ילדיו של משה שרת נאבקים על הנצחתו
מדירה קטנה וצפופה בצפון תל אביב מנהלים ילדיו הקשישים של ראש הממשלה המנוח משה שרת את המוסד לזכרו. עם תמיכה מינימלית מהמדינה, 90 אלף שקל בשנת 2020, הם נלחמים להנציח את מורשתו של אחד האבות המייסדים של מדינת ישראל שנותר בּשולי הזיכרון הציבורי. הפרק הראשון בפרויקט של גיל ליטמן "ראשי הממשלה הנשכחים".
מה יקרה בעת רעידה בעוצמה מירבית?
האם כשאתם ישנים אתם יכולים לחוש ברעידת אדמה? המצאות שונות נועדו לאפשר לנו להישאר בחיים לאחר רעידת אדמה מטלטלת כמו למשל... תא מתכת בטוח. כשאנו עומדים לחוות את רעידת האדמה החזקה ביותר בהיסטוריה, ננסה לאמוד את רמת הנזק שיגרם, מה יקרה לפלנטה שלנו? מה יהיה הנזק המסיבי?
הרצאה - ד"ר עודד רכבי המחלקה לנוירולוגיה, אונ' ת"א
ד"ר עודד רכבי מרצה על הורשה של זיכרונות (במסגרת אתנחתא).
גשם אדום בסרי לנקה
טיפות מסתוריות של גשם אדום דווחו על ידי התושבים בסרי לנקה. הם ביקשו לדעת האם יוכלו לשתות את המים האדומים? במהלך החיפוש אחר הסבר, חוקרים מצאו ראיות יוצאות דופן: תאים חיים בעלי מבנה בלתי ידוע עד כה.
סופה, מתוך 4 העונות של ויולדי
ביצוע מיוחד עם אקורדיאון ו...בנדורה... מעל 5.2 מיליון צופים.
בזכות תמונה באינסטגרם: לוחם הצנחנים פגש את אביו המוסלמי
אחרי שאימו חלתה באלצהיימר, ינאי, לוחם בצנחנים, גדל אצל סבא וסבתא. לפני שאימו העבירה אותו לחזקת הוריה, סיפרה לו שאביו מת בתאונה. אבל תמונה אחת שינאי העלה ברשתות החברתיות - גילתה לו מה מוצאו וגם הפגישה אותו עם אביו המוסלמי שמתגורר בלונדון. האב: "גאה בו שהוא מגן על המדינה שלו". הכתבה של ריאד עלי.
"טיול בבית גוברין ובמרשה
גן לאומי בית גוברין -מרשה בשפלה שימש להתיישבות חקלאית. המערות שימשו לגידול יונים מגורים קבורה ולחציבה. מרשה היא העיר המקראית ובית גוברין היא החדשה מביניהן...
הפסנתרנית שלא הירפתה לרגע...
הפסנתרנית הברזילאית, אליאן רודריגס, מנגנת רסיטל ב de doelen ברוטרדם כשחשה שמשהו לא תקין בפסנתר. צפו בדרך הפנטסטית של להתמודדות עם משהו הבלתי צפוי שיכול לקרות במהלך קונצרט לפני קהל!
הראשונים
תעודה. כ- 110 שנים לאחר הקמת הקיבוץ הראשון, דגניה, יוצא הסרט "הראשונים" לבדוק איך הפכו הקיבוצים לאליטה המיישבת של ישראל ומדוע אחרים שעסקו במשימת ההתיישבות לא זכו לאותו מעמד?
טלסקופ קפלר מצא כוכבי לכת חדשים , ניתנים להארצה, בעלי דמיון לכדוה"א
טלסקופ קפלר נבנה למען מטרה אחת; לחפש בשביל החלב כוכבים מאפשרי חיים (exoplanets). הטלסקופ צפה על מאות אלפי כוכבים וגילה אלפי exoplanets במהלך פעולתו. קרוב ל9 מיליון צופים!
קונצרט לחג הפסחא מרחבת הכנסייה האנגליקנית בשפרעם
קונצרט בשידור בכורה מרחבת הכנסייה האנגליקנית בשפרעם, בניצוחו של ניזאר אלכאטר ועם הזמרים פואד דאגר, נור דרוויש וראניה עתיק – ובו תכנית מיוחדת הכוללת עיבודים תזמורתיים לשירי קינה אופייניים לחג ועיבודים לשירים בערבית ובהם שירי פולקלור ושירים מאת פיירוז וג'ומנה מדאוור. בנוסף, כוללת התוכנית יצירות מן הרפרטואר הקלאסי שמתייחסות לחג הפסחא ובהן סטבאט מאטר מאת פרגולזי, אווה מריה מאת גונו, וקטעים מתוך האופרה כרמן מאת ביזה ואבירות כפרית מאת מסקאני.
אוקיינוס חדש נולד....
בדרך כלל, החיים שלנו קצרים מדי על מנת לצפות בשינויים משמעותיים בכדוה"א. איננו מבחינים בהרים שלפתע בוקעים מתוך האדמה, בנהרות המשנים את מסלולם, או כיצד אוקיינוסים נוצרים. עם זאת, קבוצה של מדענים הבחינה לאחרונה באוקיינוס חדש בתהליך התהוות שניתן לצפות בו. בסמוך לחופי אפריקה אוקיינוס שישי מתחיל היווצר! כ1.3 מיליון צופים.
די להיתמם - הנגב מדמם!" | לאבד את הדרום – המחאה
עודד הרוש, תושב דימונה, רואה כבר שנים את אבדן השליטה בנגב ולאחרונה אף נאלץ לשלם פרוטקשן על בניית ביתו. בעקבות המצב הקשה הוא יוצא למסע בדרום בו הוא נפגש עם תושבים מהמגזר הבדואי, חקלאים ואקטיביסטים מהמגזר היהודי שהחליטו לא לשתוק יותר ומצטרף אליהם למחאות. המשותף לכולם היא התחושה שמדינת ישראל ויתרה למעשה על הנגב. בפרק זה: עודד פוגש את ג'ולי ויוסי, תושבי כרמית, וממארגני מחאת תושבי הנגב המדמם.
כיצד לעצור את ההזדקנות ואפילו להפוך את התהליך...?
פעם קראתי בספר אודות מכונה היודעת לחזות את תאריך מותו של כל אדם. כל המעוניין, מקבל פתק עליו רשום תאריך מותו וזהו גורל בלתי נמנע. פרופסור דייוויד סינקלייר, ביולוג מאוסטרליה המתמחה בגרונטולוגיה, טוען שיש בידיו דרך לחשב מתי בדיוק כל אדם יסיים את חייו, בדיוק כמו המכונה בסיפורי המדע בדיוני. הוא מסוגל לשפר את בריאותו של אדם זקן עד כדי הפיכתו לאתלט ועכבר בערוב ימיו, לעכבר צעיר! לטענתו הכל מגובה במחקרים שביצע, והכל קשור לאופן שבו גופנו מזדקן וביכולת שלנו להאט, למנוע ואף להפוך את התהליך. 2.7 מיליון צופים
קליפ - שלווה
מתוך המחזמר הלהקה בביצוע תיאטרון הבימה – שירי מימון
והקליפ המקורי מתוך הסרט:
הנילוס מתנת החיים של מצרים בסכנה – מה יקרה בעקבות המאבק?
נהר הנילוס חוצה11 מדינות שונות. בשנים האחרונות, נוצרה בעיה אקוטית עקב בניית הסכרים על הנילוס והמאבקים הגיאופוליטיים בעקבות כך. אתיופיה מקימה את סכר הרנסאנס שיספק חשמל לתושביה ויהפוך את אתיופיה למדינה מתקדמת יותר כשהנילוס מהווה מנוע כלכלי לכל עמי האזור. המצרים מתנגדים מתוך חשש לשליטה על ה"שאלטר" וכתוצאה מכך בצורת וכל המשתמע מכך...
האם יתכן שיתוף פעולה בינלאומי?
מה הווייאג'ר מצאה בחלל החיצון?
מאז תחילתו של עידן החלל, האנושות פיתחה טכנולוגיות חדשות רבות כדי לעזור ללמוד טוב יותר את היקום, הגלקסיה שלנו, את מערכת השמש, ולחפש ראיות על חיים מחוץ לכדור הארץ. ב -25 באוגוסט 2012, שלושים וחמש שנים לאחר השקתה, הוויאג'ר 1 עזבה את מערכת השמש שלנו. היא הגיעה למרחב הבין-כוכבי, ולאחר 43 שנים, ו -4 חודשים. החללית עדיין מתקשרת באמצעות רשת החלל העמוק. מה הם הממצאים של הוויאג'ר ומדוע הם כל כך חשובים? https://www.youtube.com/watch?v=zaO3XwugYE4
מהקוף לאדם, סרטון אנימציה מתקדמת...
כיצד התפתח האדם מקוף? כיצד התפתחה התבונה האנושית סרט המציג באמצעים הטכנולוגים סרטון אנימציה באיכות גבוהה. https://www.youtube.com/watch?v=SGxDv7XybSo
ולקינוח - ג'יין בורדו - איך יודעים שבא אביב (חי באולפן גלגלצ)
ג'יין בורדו התארחו במדינה בדרך עם הדר מרקס ולכבוד פסח הכינו ביצוע חגיגי ומיוחד ל"איך יודעים שבא אביב".
איש העם – סיור וירטואלי בעקבות הנשיא השני לרגל טקס פרסי בן־צבי יום ראשון, 11.4.2021, כ"ט בניסן תשפ"א | 15.00-14.00 | מרצה: תרצה רבינוביץ' | בזום | ללא תשלום | בהרשמה מראש
סיור וירטואלי בעקבות הנשיא השני, יצחק בן־צבי ורעייתו רחל ינאית. החל מעלייתם ארצה בעלייה השנייה, דרך התחנות השונות בחייהם ועד לקבורותם בבית הקברות בהר המנוחות. נבקר במתחם צריף הנשיא ברחביה ונדבר על עיצובו של המתחם שנעשה בהתאם לערכיהם ולפועלם של הזוג בן־צבי.
בתקווה שנהניתם, מאחלים לכם סוף שבוע נפלא וחג חירות שמח!
コメント