top of page

מועדון מהבית - מגזין מס' 80

חדשון המועדון מספר 80 - בנושא "רב הנסתר על הגלוי".

רב הנסתר על הגלוי: חלקי גולגולת של אדם קדמון הסתתרו במעמקי האדמה עד שנחשפו בטעות, פטריות הן הרבה יותר ממה שאנו רואים, פרופ' מומחה לטיפול בילדים חושף עבר אפל, והקורונה שחשבנו שכבר דועכת, שבה לחיינו בתופים ובמצילות... בתקווה שתיהנו מהקריאה בגיליון ותשאבו אורך רוח וחוזק על מנת להתמודד עם כל משבר שיבוא. הנהלת המועדון מאחלת לכם הרבה בריאות ועניין.

סוף שבוע נפלא!

גאווה מקומית - תגלית מרעישה בחפירות בישראל: התגלה טיפוס חדש של אדם קדום, שאינו מוכר למדע

חוקרים מאוניברסיטת תל אביב זיהו סוג חדש של אדם קדום באתר של "נשר רמלה" שחי בארץ עד לפני 130 אלף שנה. המחקר בראשות פרופ' ישראל הרשקוביץ, ד"ר הילה מאי וד"ר רחל שריג מהפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, מרכז דן דוד לחקר תולדות האדם ומכון שמוניס לאנתרופולוגיה היושבים במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת ת"א.


מה יכולות הפטריות ללמד אותנו?

פטריות הן מומחיות הישרדות אמיתית. הן יכולות לחיות ללא אוויר ואור שמש, ולהתמודד עם חום וקור. כמה מינים של פטריות אפילו פולטים קרינה. מה ניתן ללמוד מהפטריות?

כמה מהחוקרים מאמינים כי הפטריות יכולות לספק רמזים לגבי התאמת גופם של בני האדם להתחממות כדור הארץ, כי הפטריות שרדו בכל שינויי האקלים העיקרים במהלך מיליוני שנים. פרופ' ורה מאייר אומרת כי "אנו חייבים לבחון יותר ולנצל את מגוון הפטריות". גם למדענים יש מטרה נוספת: הם מקווים להשתמש בפטריות לפיתוח שיטות ייצור חדשניות, אורגניות. בעתיד לא רחוק מדי, "יגדלו" בדים מבוססי פטריות, אריזה, רהיטים ואולי אפילו חומרי בניין. מה שמכונה ביוטכנולוגיה פטרייתית שימשה זמן רב בתעשיית הכימיה והפרמצבטיקה. פטריית שמרים היא המרכיב העיקרי של לחם ובירה. אחרות משמשות לייצור אנזימים למזון, דטרגנטים, נייר ותרופות. הפניצילין מבוסס על פטריות עובש, ורכיבים פטרייתיים יכולים לשמש על מנת לפתח את הדור הבא של האנטיביוטיקה. עם זאת, כאשר נבגים גורמים למחלות מסתוריות, פטרייה בגופנו יכולה גם להוות איום בריאותי. כ1.4 מיליון צופים.


זמן אמת - חינוך רע: הסוד של פרופ' רולידר נחשף

תיעוד מטלטל - כך טיפל פרופסור עמוס רולידר בעבר בפגועי ראש בקנדה, ולמה עד היום הם מתקשים לשכוח ולסלוח על מה שעבר עליהם בחדר הטיפולים. תחקיר: רותם גרוס.

פרופ' עמוס רולידר מגיב בערוץ 13


הילדה השקטה – סרט קצר שזכה באוסקר לשנת 2020.

ילדה חרשת בשם ליבי, בת שש, חיה בעולם מבודד של שקט, עד שעובדת סוציאלית אכפתית נותנת לה את מתנת התקשורת... כ-4 מיליון צופים.

הצגה - הקומדיה של קאלאנדרו – תיאטרון החאן

אשתו של קאלאנדרו העשיר מתאהבת בלידיו, נער יפה תואר שהגיע לא מכבר לרומא. כדי לבוא אליה, וכדי שבעלה הטיפש לא יחשוד, הוא מתחפש לנערה. אלא שבעלה, מתאהב ב"נערה", כך שמשרתו של הנער נאלץ לתחבל מיני תחבולות כדי לחלץ את אדונו מן התסבוכת. מה ששניהם אינם יודעים הוא שאחותו התאומה של הנער, סאנטילה, נמצאת אף היא ברומא, מחופשת לנער בשם לידיו. זוהי הצגה בתוך הצגה של אחת מן הקומדיות דל-ארטה הראשונות שנכתבו בשפה האיטלקית, מאוכלסת בדמויות ססגוניות וחוגגת את שמחת האהבה, את חדוות המין ואת כסילותם של המאוהבים.


חטיה בוניאטישווילי עם זובין מהאטה שהיה המנצח של הפילהרמונית- מנגנים שומן

חטיה, פסנתרנית שמוצאה מגיאורגיה מופיעה ברחבי העולם ובעלת פרסים רבים. בבריכת השולטן.

מעל 13.1 מיליון צופים


הבלתי חשובים | יחידת השוטרות

סדרה היסטורית על אירועים שבמבט ראשון נראים בלתי חשובים, אך ממרחק השנים, מספרים סיפור גדול יותר על כולנו. הפעם: איך הקמת יחידת שוטרות קטנה במחוז ת"א, סללה את הדרך של נשים לכוחות הביטחון הישראליים?


העיניים אומרות הכל | איך לפענח אנשים רק לפי תנועות העיניים שלהם?

האם ניתן לפענח מה מרגיש וחושב האדם שנמצא מולנו אך ורק לפי תנועות העיניים שלו? מעיין בשן מומחית שפת הגוף בשיעור פרטי.


חיים ללא מים – נשיונל גיאוגרפיק WILD

בצ'ילה אשר בדרום אמריקה, במדבר אטקמה, חיות הבר בילו מיליוני שנים בהתאמת חייהם ללא מים. זהו המדבר היבש בעולם...


מרגלים מבית - רצח רבין והשפעתו על השב"כ

סיפורם של סוכנים יהודים מהחטיבה היהודית בשב"כ שפעלו בחשאי נגד יהודים כדי למנוע פעילות טרור נגד אוכלוסייה ערבית. איך חיים עם הסוד ואילו מחירים משלמים? רצח רבין והשפעתו על השב"כ: הטראומה המלווה את אנשי החטיבה היהודית של השב"כ מאז רצח רבין נמשכת עד היום. ראשי החטיבה הבינו שהדרך הבטוחה לסכל פעולות טרור היא להרבות בגיוס סוכנים יהודים ולהחדירם במקומות "אסטרטגיים" כאלה מהם עשוי לצאת פיגועי טרור. המשמעות של להיות מרגל יהודי בקרב המתנחלים היא לבגוד בעמו.


אהבת חתולים או טוקסופלזמה?

האם הטוקסופלזמה משנה את מוחנו מבחינה אבולוציונית כדי שחתולים גדולים יוכלו לטרוף אותנו? או שמוחנו מזכיר מוח מכרסמים ואז אותם "טריקים נוירולוגים" חלים גם עלינו? האם זו הסיבה שאנשים אוהבים חתולים ומחזיקים בהם כחיות מחמד? 1.5 מיליון צפיות.


אדית פיאף – הקלטה נדירה

מעל 10 מיליון צופים

המצאת המכנסיים

כיום כולם לובשים מכנסיים: גברים ונשים, צעירים וזקנים, כמעט בכל הזדמנויות. אבל מי המציא את המכנסיים? מתי? איפה? למה? סרט דוקומנטרי זה מספר את סיפורו של צוות מחקר בינלאומי המנסה למצוא תשובות לשאלות הללו.


דמוגרפיה וביטחון לאומי: חשיבה מחדש, כנס של המכון למחקרי ביטחון באוניברסיטת ת"א

ילודה, הגירה, עלייה – הדמוגרפיה העסיקה את מנהיגי המדינה עוד מיום הקמתה, וגם היום אנו שומעים את המינוח שוב ושוב בכנסת ובמהדורות החדשות. הצטרפו למומחי המכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת ת"א ומכון בן גוריון באוניברסיטת בן גוריון לדיון מרתק על השפעתה של הדמוגרפיה על הביטחון הלאומי, והאתגרים הדמוגרפיים של ישראל. ניתן לדלג בין ההרצאות.


העולם המוזר ביותר

יצורים חיים המתכננים בדרכים מוזרות; בונים עוסקים בבניית בונקרים חירום; עכבישים יורים מלכודות.


ד"ר ערן אריה – "להתמסטל" בתקופת הברזל: קנאביס ולבונה בתקופת המקרא

" להתמסטל בתקופת הברזל? קנאביס ולבונה בתקופת המקרא" הרצאת זום מוקלטת: ד"ר ערן אריה, מנהל ואוצר מוזיאון הכט ומרצה במחלקה ללימודי א"י וארכיאולוגיה, אונ' בר-אילן


ניסוי האבולוציה שאורך יותר מ-33 שנים...

ריצ'רד לנסקי החל את המחקר לפני 33 שנים. במעבדה חיידקי אי קולי ששרדו מתחילת הניסוי...

כ3.4 מיליון צופים


אומנות - "הנפחות כולה מדברת קצב ותנועה'': זאביק מפסל מברזל

כשזאביק גוטליב השתחרר מהצבא הוא רצה ללמוד עיצוב מוצר, אבל אז הוא נקלע לעבודה הראשונה שלו בנפחיה קטנה, התאהב במקצוע ולא יכל להפסיק. היום יש לו סדנא לנפחות ברזל שבה הוא מלמד כ- 15 שנים. בניגוד לאמנים שיוצרים מתוך כאב וסבל, זאביק יוצר מתוך אמוציות של אהבה ושמחה.


עושים לביתנו | ילדים זה קצבה

סדרת תעודה על ההחלטות הכלכליות שעיצבו את החברה הישראלית בהנחיית סמי פרץ. ילדים זה קצבה: מחאת יוצאי המזרח בשנות ה-50 מולידה את קצבאות הילדים, אך האם דווקא הן גרמו להרחבת הפערים החברתיים? https://www.youtube.com/watch?v=eoPuFBL5j-Y


תמונות של חיות בסכנת הכחדה – הרצאה של יואל סארטור על פרויקט הצילומים שלו "תיבת נוח"

יותר ממחצית המינים של חיות בעולם מאוימים בהכחדה. יואל סארטור, צלם גיאוגרפי לאומי ותיק, רדף אחרי - ונרדף אחרי – מינים שונים של בעלי חיים. הוא יצא למשימה אישית כדי לתעד חיות רבות ככל האפשר. בפרויקט הצילום, ג'ואל צלם יותר מ-2500 מיני בעלי חיים מכל העולם על מנת לתעד ולנסות להציל כמה שיותר מהם.


שירת העבדים העבריים מתוך האופרה נבוקו של ורדי

בביצוע האופרה הישראלית והתזמורת הסימפונית של ירושלים

בריכת השולטן


כתב היד שאתם לא מכירים: לאן נעלמו האותיות של היהודים מהמזרח?

כתב היד העברי שבו אנחנו רגילים לכתוב הוא אשכנזי. כן, כן. מה קרה לאחיו הספרדי-מזרחי שיהודים בארצות ערב השתמשו בו במשך יותר מאלף (!) שנה? בגדול: נעלם. הכירו את חצי קולמוס, מועלק או סוליטיראו – הכתב של יהודי ארצות האיסלאם.


א-פנטזיה – אנשים שאינם מסוגלים לדמיין במוחם

האם אתם יכולים לדמיין במוחכם תפוח? רוב האנשים יכולים לדמיין תמונות בראשם באופן מיידי. בשנת 2015, מחקר מדעי שפך אור חדש על תופעה המכונה Aphantasia, עיוורון נפשי שבו המוח אינו מסוגל לקשר תמונות למציאות.הסרט התיעודי הקצר חושף את הגורם לניתוק רגשי של אדם מאנשים ואירועים - ואת היתרונות הבלתי צפויים שמגיעים עם כך.

אלכס וילר חולק את סיפורו - איך החוויות שלו עם א-פנטסיה השפיעו על חייו, במיוחד בתהליך האבל לאחר שאיבד את אימו. הוא מחפש תשובות מאדם זמן, פרופסור לנוירולוגיה קוגניטיבית והתנהגותית בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת אקסטר.

הסרטון של איימי רייט שמסביר א-פנטסזיה. כ- 5.4 מיליון צופים.


תופעות שנצפו מראש לפני שנים": מערב ארה"ב בדרך להפוך למדבר?

תושבי מערב ארצות הברית, ובעיקר תושבי קליפורניה, חווים כבר כמה שנים בצורת חסרת תקדים. בעבר זה היה זמני וחולף, היום – יותר ויותר מומחים מזהירים משינוי אקלימי-סביבתי בלתי הפיך. המשמעות - מים ייהפכו מצרך נדיר יותר, מחירי המזון יעלו והשריפות – צפויות להתעצם ולהתפשט בשנים הבאות. כתבתו של איתמר מאירי.

מכתב לאחי - להקת גדולים במדים ועדן בן זקן

ביצוע מרגש של השיר "מכתב לאחי" - שכתב עילאי בוטנר וביצע במקור קובי אפללו ברי להקת "גדולים במדים" – צעירים בעלי מוגבלויות שהתגייסו לצה"ל, משרתים שירות מסור וערכי, ובין לבין גם מזמרים יחדיו. צפו בשיתוף הפעולה מרחיב הלב של עדן עם הצעירים המוכשרים ומעוררי ההשראה האלו, בשיר שכל כולו אהבה גדולה ותקווה ש"בסוף הדרך עוד תהיה מאושר". https://www.youtube.com/watch?v=dWYsrg79Vgs


מי גנב את הראש הכרות מספל התה באשדוד? | תעלומות עם ענת קורול

איך הגיע ראש כרות לפסל בכיכר באשדוד, ומי גנב אותו באישון לילה? ענת קורול גורדון מפצחת תעלומה אשדודית.


גאונים על אנושיים

ספורם של 5 גאונים בגילאים שונים, בעלי כישרונות יוצאי דופן, האם תתכן להם ולמשפחותיהם חיים נורמלים?

כ- 5.4 מיליון צופים


לה טרויאטה של ורדי – אנה נטרובקו זמרת האופרה עם פלסידו דומינגו

בתיאטרון הבולשוי


מתוך ערוץ דיסקברי - מי היו הארכיטקטים של "אלולה" בערב העתיקה?

בעקבות החוקרים שניסו לפצח את החידה בתוך נוה המדבר אלולה שבערב הסעודית ועד מוסטאטיל.

כ3.1 מיליון צופים


במידה תהיתם לעצמכם - מה עלה בגורל החיסון הישראלי לקורונה?

במסיבת עיתונאים חגיגית לפני יותר משנה וחצי הוכרז על הקמת מערך למציאת חיסון ישראלי לקורונה שיפעל במכון למחקר ביולוגי בנס ציונה – גוף חסר ניסיון ודל תקציב בהשוואה לחברות ענקיות כמו פייזר או מודרנה. כיום, כשיותר מ-5 מיליון בני אדם בישראל כבר קיבלו את החיסון הזר, הניסוי הישראלי מדשדש מאחור. כתבתה של יפעת גליק.


"דרך המלך" - פרויקט קהילתי בהובלת רשות העתיקות חושף בהר עמשא 'אוטוסטרדה' של העת העתיקה

100 מטרים של דרך רומית עתיקה - ה"אוטוסטרדה של העולם העתיק" בדרום הארץ, כבר נחשפו השנה כחלק מתכנית קהילתית בהובלת רשות העתיקות. בשאיפה לייצר מסלול טיול, יזמה רשות העתיקות פרויקט במסגרתו ייחשף מחדש מקטע של כ-2 ק"מ, עשוי דרך מסוקלת ומפולסת שבצידיה אבני שוליים. בשני קצוות המקטע ישנם מגדל ובית חווה, העתידים גם הם להיחשף, לעבור עבודות שימור ופיתוח לטובת קהל המטיילים. כל אלה, יהוו נקודות עניין ועוגן למסלול תיירותי חדש וייחודי באזור.


ולקינוח - פינת הנוסטלגיה – הופעה חיה של הביטלס מ-1964

זוהי הזדמנות לצפות בכחצי שעה מתוך מופע של הביטלס, במלבורן אוסטרליה .

בתקווה שנהניתם!

コメント


bottom of page