top of page

מועדון מהבית - מגזין מס' 36

מועדון מהבית – מגזין מס' 36 סופ"ש: המוח והנפש

שלום לכם חברי המועדון,

"המוח הוא האיבר הראשי במערכת העצבים, המצוי בגופם של בעלי חיים מפותחים. הוא מבקר ומתאם את הפעילות של מערכות הגוף השונות". (מתוך ויקיפדיה, ערך: מוח).

הגיליון הפעם יעסוק בחקר המוח והנפש בשלל אספקטים, מוגשים לכם באופן קליל ונגיש. בואו נצלול פנימה...

סודות המוח עם פרופ' יורם יובל | ערוץ 8

מה גורם לנו לקום בבוקר? מה גורם לנו להתאהב? איך יתכן שהחרדות שלנו מתחילות עוד לפני שנולדנו? איך מגדלים ילד מוצלח? ומה יעשה אותנו מאושרים? פרופ' יורם יובל, אחד החוקרים והמומחים הגדולים בארץ בנושא מגלה את סודות המוח.

4 דקות על סינסתזיה: עירוב חושים עם ריצ'רד א. ציטוביץ

איזה צבע הוא יום שלישי? איך חווים סינסתזיה - התכונה הנוירולוגית המשלבת שני חושים או יותר? סינסתזים עשויים לטעום את המספר 9 או לצרף צבע לכל יום בשבוע. ריצ'רד א. ציטוביץ מסביר את העולם המרתק של החושים הסבוכים ומדוע לכולנו יש רק נגיעה של סינסתזיה.

טוב מראה עיניים או: תמונה אחת שווה אלף מילים

בהמשך לתופעת הסינסתזיה, ד"ר ליעד מודריק שואלת: חתול או חיוך? על הקשר בין מה שאנחנו רואים לבין מה שאנחנו מצפים לראות.

הצגה: אבודים ביונקרס מחזה מאת ניל סיימון| תיאטרון באר שבע

רגשות וחוכמת חיים לצד החיים עצמם, מככבים בהצגה 'אבודים ביונקרס' של תיאטרון באר שבע. דרמה קומית מרגשת ומשעשעת מאת ניל סיימון | תרגום ובימוי מיכה לבינסון ז"ל.

דרמה משפחתית המתרחשת ב–1942 ומספרת על שני נערים יהודיים, שלאחר מות אמם נשלחים בעל כורחם לבית סבתם הקפדנית והמפחידה ביונקרס, ניו יורק. בבית הסבתא מתגוררת גם בתה בלה, אישה עליזה ושובת לב הסובלת מפיגור קל, אך עומדת על זכותה לאהוב ולהיות נאהבת. וישנו גם הדוד לואי המקסים, פושע קטן המקורב למאפיה, והדודה גרט, שאינה יכולה להוציא מפיה מילה מבלי להיחנק... בקיצור – בלגן שלם. שני הנערים לומדים לחיות ולהשתלב בתוך המשפחה הססגונית והמשונה, הנושאת בתוכה גם כאב אנושי רב וגם אופטימיות ושמחת חיים. "אבודים ביונקרס" הוא אחד המחזות המצליחים ביותר של ניל סיימון, המחזאי והתסריטאי היהודי–אמריקאי, הנחשב לאחד הכותבים המגוונים והמצליחים בעולם. על מחזה זה אף זכה סיימון בפרסי טוני ופוליצר. "אני רוצָה לאהוב מישהו. אני מוכרחה לאהוב מישהו שיאהב אותי בחזרה לפני שאני אמות... אני צריכה שיחבקו אותי... שמישהו בבקשה יחבק אותי.”

כיצד לאתר שקרן מאת פמלה מאייר

בכל יום נתון שיקרנו או שיקרו לנו 10 עד 200 פעמים, הרמזים לגילוי השקר יכולים להיות כמעט בלתי מודעים או אינטואיטיביים. פמלה מאייר, מחברת הספר Liespotting מציגה את ה"נקודות החמות "בהן משתמשים המומחים בהכרת הונאה וטוענת כי הכנות היא ערך שכדאי לשמור עליו. בהרצאתה צפו מעל 20 מיליון צופים! התרגום לעברית באייקון של גלגל השיניים מצד ימין של המסך כפי שהסברנו בגיליונות הקודמים.

אמונה, אהבה ומה שביניהן | ד''ר חיים שפירא והפסנתרנית ד''ר אורית וולף

הפילוסוף והמתמטיקאי ד''ר חיים שפירא והפסנתרנית ד''ר אורית וולף, משוחחים על כוחה של אמונה ועל עוצמתה של האהבה ומנגנים את היצירות האהובות עליהם. האם אפשר לאהוב בלי להאמין? האם אפשר להאמין בלי לאהוב? מאברהם אבינו ברגעי עקדת יצחק, דרך באך ובטהובן שהאמינו בכל ליבם בשליחותם ובייעודם בעולם, ועד שייקספיר, צ'כוב ואחרים בספרות הרומנטית והקלאסית. המפגש מלווה בקטעי נגינה של יצירות מאת באך, בטהובן, שופן, פיאצולה ועוד.

המוח - מדריך למשתמש | איך להשתמש בגמישות המוח?

כאן 11 | מהפכת המוח הגמיש ובאופן בו כל אחד מאתנו יכול לשפר בעקבותיה את חייו. רינת ספבק מלמדת על מבנה המוח, מציעה אפליקציות ייעודיות לשימורו ורוכשת טכניקות לשיפור מצב הרוח, הורדת סטרס ושיפור ביצועים. רינת, בוגרת החוג למדעי המוח באוניברסיטת בר-אילן, וד"ר אייל דורון, חוקר בתחום החשיבה היצירתית, יוצאים לבחון כיצד פועל המוח האנושי, וכיצד אנו יכולים לשפר את חיינו באמצעות המידע הזה.

ולקינוח אתנחתא קצרה למוח...

ללא מוח וללא רגשות, בשל הקורונה, האופרה של ברצלונה מופיעה בפני... עציצים. לרביעיית נגני כלי המיתר שהופיעה על הבמה קוראיםUceLi Quartet ובאופן סמלי למדי היצירה שזכו העציצים לשמוע מההרכב היא "הכריזנטמות", של המלחין האיטלקי ג'קומו פוצ'יני. משעשע כשמבקשים בתחילת המופע, מכל העציצים הנוכחים, להשתיק טלפונים סלולרים...

ניפרד בהמלצה שלא לתת לאף אחד "לשחק לכם בראש" J וכמובן – סופשבוע נעים וממלא.

סיגל ושלומית, צוות המועדון.

© מועדון אוניברסיטת תל-אביב, 2020

bottom of page