מועדון מהבית – מגזין מס' 51: תרבות בכל הגוונים
חברי מועדון יקרים,
הזמנה: הרצאת זום בנושא "משפטים בחיי היום יום" עם עו"ד ישי דב גלילי
ביום חמישי הבא, ה-29/10/2020 בשעה 18:00, תתקיים הרצאת זום עם יועמ"ש מועדון האוניברסיטה, עו"ד ישי דב גלילי. נושא ההרצאה "משפטים בחיי היום יום" עם דגש על ייפוי כוח מתמשך וזכויות רפואיות. בסוף ההרצאה נקצה זמן למענה על שאלות בנושאי משפט. הקישורית להרצאה:
https://us02web.zoom.us/j/86391136123?pwd=YWFSTGwzR1U2UzBLelU2Z2llUmdjZz09
Meeting ID: 863 9113 6123
Passcode: 574216
והפעם במגזין:
פערים תרבותיים קיימים מעבר לעבר שלנו, גם בעבר הרחוק מאד, עד המהפיכה התרבותית במצרים העתיקה לפני כ-3500 שנים.
ישנן פעמים שבהן מצליחים לפרוץ את הגבולות ולצאת מהמסגרת ומהנורמות המקובלות בתרבות, וישנן פעמים בהן ניתן ליצור בתוך המיקרוקוסמוס שלנו, בתוך מגבלות של זמן, מקום או מגיפה... אנו מאחלים לכם הנאה בקריאה ובצפייה:
שמעת על הפנתרים השחורים?
בעקבות הסידרה "שעת נעילה" – על מלחמת יום כיפור שהעלתה את בעיית הפנתרים בחרנו להציג בפניכם את סרטו של נסים מוסק.
סרטו של ניסים מוסק "שמעת על הפנתרים השחורים?" מ-2002, הוא במידה רבה ניסיון לאתר את אחד מפעילי הפנתרים באותה תקופה - עמרם כהן עמרם כהן שהיה פעיל בסניף תל אביב של הפנתרים. עמרם כהן, לא היה חייל סדיר במלחמת יום כיפור. לפי עדותו בשירותו הסדיר הוא שם לב לפער החברתי, וזה מה שדחף אותו, אחרי השיחרור, לחבור לפנתרים השחורים. אותו פעיל מרכזי, שבניגוד לסעדיה מרציאנו, צ'רלי ביטון, ראובן אברג'יל או כוכבי שמש, נעלם ולא נודע מה עלה בגורלו. בסופו של הסרט מצליח מוסק, בעבודה בלשית לאתר את עמרם כהן כראש ישיבה בצפת. הצעיר עם החזה הנפוח וחולצת הפנתרים הוא אדם עם גב קצת כפוף שיושב ולומד תורה.
ההפגנות של הפנתרים התקיימו ברובן בחודשים מרץ - אוגוסט 1971. לקראת 1973 התנועה דעכה.
היהודים באים | עונה 3 - גולדה מאיר, הפנתרים השחורים והתנועה המזרחית:
הפרק הראשון של הסידרה המדוברת שעת נעילה לצפיה ישירה:
עכשיו התור לאהבה - מופע לזכרו של עוזי חיטמן
קונצרט מיוחד עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית בניצוחו של רפי קדישזון משיריו של היוצר והמלחין עוזי חיטמן, במלאות עשר שנים למותו. בקונצרט שרים את שיריו של עוזי חיטמן, בעיבודים מיוחדים לתזמורת , אמנים בולטים מכל רוחב הקשת של המוסיקה הישראלית, צעירים וותיקים, כאלה שעבדו עם עוזי וכאלה שהכירו אותו דרך שיריו. השילוב של שורת זמרים נבחרים עם שיתופי הפעולה שנרקמו במיוחד לקונצרט לצד הליווי המוזיקלי של התזמורת הפילהרמונית מעשיר את הקונצרט ומציג את הקלאסיקות של חיטמן ,לראשונה בעיבודים תזמורתיים ל-80 נגנים, על בימת היכל התרבות בתל אביב. בין השירים שיבוצעו בקונצרט מכל שנות הפעילות העשירה של חיטמן מנחה : חני נחמיאס מנצח ומנהל מוסיקלי : רפי קדישזון. באדיבות כאן 11.
חלק א:
חלק ב:
מרטינאס - מחול הונגרי מס '5 בג' מינור | כ-12 מיליון צופים
מרטינאס לוויקיס נגן אקורדיאון ייחודי באקדמיה המלכותית למוזיקה והוא יושב במועצה המייעצת של המועצה העולמית לאמנויות ליטא.
האקורדיון מזוהה ככל הנראה עם המוזיקה העממית ממזרח אירופה ודרום אמריקה, אך הווירטואוז הליטאי הצעיר מרטינאס לוויקיס שואף להוכיח שהוא יכול ליצור כל מיני סוגי מוזיקה, בכל מקום. אלבום הבכורה שלו ב- Decca הוא קשת של סגנונות, כולם מותאמים באופן אמנותי להראות את נגינתו המבריקה של מרטינס. מבטהובן ועד ויוואלדי, אניו מוריקונה ועד ליידי גאגא, הוא לוקח את האקורדיון למסע בזמן ברחבי העולם הלוך ושוב לאורך מאות שנים.
שיחת נפש עם יורם יובל: מולי ודן שפירא
איש התרבות מולי שפירא ובנו השחקן דן מספרים על הקשר המיוחד בין אב לבנו היחיד, איך התמודדו עם הביקורתיות של מולי וכיצד השפיעה הזוגיות של ההורים על דן. פערי תרבות הדמיון והשוני בין אב לבן.
קונצרט מיוחד: הפילהרמונית עם יצחק צוקרמן ואמנדה פורסיית' בהיכל התרבות בתל אביב
פנחס צוקרמן מנצח ישראלי שכיהן במשך יותר מ-15 שנה כמנהל המוזיקלי של מרכז האמניות הלאומי של קנדה ואמנדה פורסיית – צ'לנית מחוננת זוכת פרס ג'ונו, המשמשת כבר שנים ארוכות כצ'לנית הראשית של מרכז האמנויות הלאומי של קנדה. זהו אחד הזוגות הזוהרים בשמי המוזיקה, מככבים באירוע מיוחד על בימת הפילהרמונית. כל אחד מהם נגן כסולן יצירה שממעטת לפקוד את במות המוסיקה בארץ. פנחס צוקרמן כמנצח וככנר מנהל דיאלוג קלאסי עם קשתני התזמורת בקונ’צרטו לכינור של היידן, והקונצ’רטו השני לצ’לו של ויקטור הרברט, מחברם של עשרות אופרטות ומחזות מוזיקליים מזמין את אמנדה פורסיית להבריק בהשראת המנצח האישי שלה... בנוסף תנוגן הסימפוניה השביעית של בטהובן עליה נאמר כי הקהל הווינאי ששמע אותה בביצוע הבכורה העולמי דרש לשמוע מיד את הפרק השני בביצוע חוזר – אירוע נדיר בווינה של אותם ימים. הסימפוניה השביעית היא חגיגה של קצב מתחילתה ועד סופה, ובטהובן עצמו אמר: "בכתיבת היצירה חשתי כבכחוס שמשקה את בני האדם ביין...".
מסע לפולינזיה מרצה ד"ר גילי חסקין
הרצאת אינטרנט - מסע לפולינזיה: תרבות, טבע, היסטוריה - ד"ר גילי חסקין
ד"ר גילי חסקין מציע לכם להצטרף למסע ימי אל פולינזיה, אחת משלוש קבוצות האיים הראשיות באוקיינוס השקט. בהרצאה מרתקת מתחיל ד"ר חסקין בטהיטי, ממשיך אל איי המרקיז המבודדים, ועד מפרץ נוקו היבה, . במהלך ההרצאה נבקר בהיבה אואה, אי בתולי ומקסים, בו פזורים פסלי הטיקי הגדולים ביותר שאינם על איי הפסחא, תרבות מיוחדת שנכחדה ומשם נמשיך אל האי פאטו היבה המרוחק והירוק, המהווה את מרכז התרבות המרקזית ובאואה הוקא, אי שבו מספר הסוסים הפראיים עולה על מספרם של 300 התושבים. הרצאה על הצד שהני של העולם, מקומות בהם הזמן עצר מלכת.
סימונה גורן: האם לגורל יש יכולת להכתיב את זהותו של האדם? "Getting better" | סרט
חמש וחצי בבוקר, נהר הירקון בתל אביב; בחתירה ברביעייה כל מה שחשוב זה הקצב. שני משוטים לשמאל ושניים לימין, ההגאית מביטה קדימה וכל היתר יושבים כשגבם אל היעד, מפעילים את כל גופם בסירה הצרה כדי לנתב כמה שיותר כוח לחתירה המונוטונית ובעיקר מקשיבים לקצב תנועת המים ולנשיפות החותרים האחרים. סימונה גורן (36) תזונאית ספורט ואמא לשלושה, היא אחת מאותם ארבעה. רק לפני 3 שנים התחילה להתאמן בחתירה והנה היא כבר משקיעה את כל כולה לקראת ההשתתפות במשחקים הפאראלימפיים ביפן 2020. ״בחתירה צריך רגש, לא ראייה״ היא אומרת. עבור סימונה החלום על הפודיום הנשגב שם בטוקיו הוא לא רק יעד ספורטיבי. סימונה נמצאת במירוץ אישי נגד הזמן, ונגד תהליך ההתעוורות שכבר החל בה, ואין טיפול או תרופה בעולם שתציל אותה. סימונה סובלת מרטיניטיס פיגמנטוזה (RP); מחלת עיניים גנטית המביאה לניוון הדרגתי של שדה הראייה עד עיוורון מוחלט. תחזית הרופאים היא שעד יום התחרות ראייתה של סימונה תתפורר כמעט לחלוטין. הסרט הקצר מציג חלק מהמסע העכשווי של סימונה עם החלומות והרצון לנצח את המחלה. שהשאלה ברקע עולה, האם לגורל יש יכולת להכתיב את זהותו של אדם?
בימוי והפקה: ציפי קרליק.
סיסמא לפתיחת הסרטון: TSIPIKARLIK
יו-יו מא - באך: סוויטת צ'לו מס '1 בג' מז'ור, פרלוד
יו-יו מה, נגן הצ'לו ממוצא סיני שמשפחתו היגרה לניו יורק. כשהיה בן 8 כשעלה להופיע בקונצרט ששודר בטלוויזיה האמריקנית בניצוחו של ליאונרד ברנשטיין; יו-יו מא נודע בהתעניינותו במגוון רחב של סגנונות מוזיקליים, שהלחין וניגן פסקולים לכמה מהסרטים הגדולים ביותר של המאה ה-20 כמו נמר דרקון למשל. הוא גם הקים את תזמורת "דרך המשי" שמאגדת מוזיקאים ממזרח ומרכז אסיה, וזכה בשלל עיטורים ופרסים וב-2020 הוא נכנס לרשימת 100 האנשים המשפיעים בעולם של המגזין טיים. והקשר שלו לאוניברסיטת תל אביב? במאי 2006 זכה בפרס דן דוד.
לכבודו של מא, שבימים אלו (7 באוקטובר 2020) חוגג את יום הולדתו ה-65 הבאנו לכם את הקטע בו צפו 6 וחצי מיליון צופים.
סיפורו של גוש עציון | סרט קצר 17 דקות
סיפור גוש עציון מאז הקמתו ועד לנפילתו במלחמת השחרור, והקמתו מחדש לאחר מלחמת ששת הימים. מספר: מנחם טילמן יליד כפר עציון.
ואנגליס או: מאיפה המנגינה הזו מוכרת לי???
ואנגליס הוא מוזיקאי ומלחין יווני. יצירותיו נעשות בדרך כלל בז'אנר העידן החדש והמוזיקה האלקטרונית. יצירותיו הידועות ביותר הן שיר הנושא לסרט "מרכבות האש" והפסקול לסרטים "בלייד ראנר" ו-"1492: מעבר לאופק", יצירות שעבורן זכה בפרסי אוסקר. מלבד נעימות רבות שהלחין לאורך השנים הוא גם הלחין את ההמנון הרשמי של גביע העולם בכדורגל 2002.
מרכבות האש סרט מ-1981 כאשר חבורה של גברים רצו לצלילי הנעימה. המנגינה של המלחין היווני הפכה עם השנים ל מפורסמת וצרובה עמוק בתודעתנו...
ואן גליס מרכבות האש מעל 8.6 מליון צופים
ואן גליס 1492 כיבוש גן העדן
הנעימה נכתבה עבור הסרט "1492-מעבר לאופק" וזכתה להצלחה עולמית.
מצב ישראלי | סרט
למה אנחנו דוחפים בתור? מגיעים לפגישת עסקים בכפכפים? מקללים בכביש? מאלתרים? חוטאים בגזענות? האם זה חלק מה-DNA שלנו או נובע מפוסט טראומה? אלכס ליבק – צלם עיתונות, פרופ' גד יאיר – סוציולוג ואיילת דקל – בימאית, יוצאים לבדוק את מה שמיוחד וייחודי במתחם הציבורי בישראל.
52 דקות, עברית ואנגלית, תרגום לעברית. בימוי: איילת דקל. הפקה: חגית סגל.
סיסמא לפתיחת הסרטון: IsCode
הצגה: משחק של אהבה ומזל | תיאטרון החאן
קומדיה קלילה ב-3 מערכות. יצירת המופת של מאריבו מעלה תחת מסווה של זוטות משעשעות וחיוכים - הרהורים מדאיגים וכואבים על אהבה ונישואים, רגש והיגיון, תשוקות ואחריות, נדיבות וגאווה עצמית, אהבה ומעמד חברתי.
יוצאים מהכלל | רוני קובן פוגש את המתנתקים מהרשת
רוני קובן יוצא להכיר מקרוב קהילות ייחודיות בנוף הישראלי: אנשים שמבחירה או מחוסר ברירה חיים בדרך השונה באופן קיצוני מכל מה שאנחנו מכירים. קובן הולך להכיר אותם מקרוב וגם לחוות איתם את סגנון החיים המיוחד שלהם. הפעם, קובן יוצא למסע בין האנשים שהחליטו להתנתק מהחיים המודרניים - להתנתק מחשמל, מקרינה, אנשים שחיים בטבע ושלא זוכרים מתי אכלו משהו שלא הם גידלו. באדיבות כאן 11.
ד"ר הנרי אונגר: כיצד מאבחנים יצירות מופת?
מרצה: דוקטור הנרי אונגר, הפקולטה לאומנויות, הרצאה שלישית מתוך סדרת הרצאות בנושא "סנס ונונסנס באמנויות" ההרצאה נערכה במסגרת "סדרת הרקטור", אוניברסיטת תל אביב.
כשפבלו הפך לפיקסו... סרט דוקומנטרי על פבלו פיקסו
פבלו רואיס אי פיקאסו 1881-1973 היה צייר ופסל ספרדי, מייסד הקוביזם, מגדולי האמנים באמנות המודרנית במאה ה20.
ציוריו הם מהיקרים ביותר בעולם ושווים נאמד במיליוני ועשרות מיליוני דולרים ליצירה.
ציורו המפורסם "נער עם מקטרת" נמכר במאי 2004 עבור 104 מיליון דולר, ואילו ציורו "דורה מאר עם חתול" נמכר במאי 2006 עבור 95.2 מיליון דולר. ציורו של פיקאסו האישה מאלג'יר, השיג שיא חדש למכירתו של ציור כלשהו בעולם (נכון ל-2015) ונמכר בכ-179 מיליון דולר
סרטון קצר המסביר כיצד להבין תמונה של פיקסו:
הציור של ולסקז "לה מנינאס": האם זהו הציור הטוב בהיסטוריה?
(גם פיקסו צייר סדרה של ציורים כמחווה ליצירתו של האמן...).
לַאס מֶנִינַאס, עלמות החצר; 1656 היא אחת היצירות המפורסמות ביותר של הצייר הספרדי בןבן המאה ה17 דייגו ולסקס. היצירה מוצגת כיום במוסאו דל פראדו שבמדריד.
הציור מתאר את הנסיכה אינפנטה מרגריטה, בתם הבכורה של פיליפה הרביעי מלך ספרד בנישואיו השניים למריה אנה, המוקפת בבנות-לווייתה, משרתותיה וכלבה. בצד שמאל של התמונה ניתן לראות את ולסקס עצמו, נחבא למחצה מאחורי כן הציור הגדול.
הסבר כיצד להביט בתמונה ולהבין את גאונותו של הצייר...
החיים והמסתוריים של המלכה נפרטיטי
נפרטיטי היא אחת השליטות המצרים המרתקות בהיסטוריה. היא הייתה מלכה, אבל גם כוהנת - ואולי הייתה אפילו "פרעה". בשנת 1912, משלחת של החברה המזרחית הגרמנית נתקלה בפסל פורטרט מהחזה ומעלה, של המלכה בחורבות אחת אתון (תל אל עמרנה).
היא ובעלה, אמנחותפ הרביעי ששינה את שמו לאחנתון, יצרו מהפיכה קיצונית בתרבות, בדת ובמדינה בכך שנטשו את האלים הישנים והאמינו באל השמש אתון כאל יחיד. במדינה בה התרבות נסמכת על הדת מהפיכה מסוג זה היא קיצונית ומשנה סדרי יסוד החל מכוחות פוליטיים וכלה במוקדי ההשפעה. נפרטיטי נחשבת לאחת הנשים היפות, החזקות והכריזמטיות ביותר של העת העתיקה ולכן יותר משלושת אלפים וחמש מאות שנה לאחר מותה, נפרטיטי עדיין נותרה פופולרית. ב -14 שנות שלטונה, המלכה נפרטיטי צברה כח רב והטילה אימה על גורמים שרחשו סביבה. נפרטיטי תוארה כשהיא עוטה כתר של פרעה, של מלך וייתכן ששלטה במצרים לאחר מות בעלה לפני תות ענח אתון (אמון בהמשך...). מאחר ונעלמה לפתע, קיים חשד שהיא לא נפטרה בטבעיות כאישה באה בימים...
כיצד דמויות היסטוריות היו נראות אם הן היו קיימות היום?
סרטון זה עוסק בהבאת דמויות מההיסטוריה האנושית לחיי היום יום. בקה סלדין היא מעצבת גרפית במשרה מלאה וחובבת היסטוריה. בעזרת כישורי הפוטושופ ומחקרים היסטוריים היא הצליחה לשחזר פורטרטים והפכה דמויות מפורסמות לאורך ההיסטוריה לדמויות מודרניות. הפרויקט החל מאן בולין "החלטתי לראות איך היא נראית עם שיער מודרני ואיפור. היא קבלה חיים, כאדם מן השורה"...
ולקינוח:
לזיכרה של הזמרת אילנה רובינא ז"ל, שנפטרה מקורונה, הזמרת בעלת הקול החם והיפה, ביתם של חנה רובינא ואלכסנדר פן:
סתיו בחלונות:
יהודה עמיחי
לִפְנֵי שֶׁאָדָם נוֹלָד הַכֹּל פָּתוּחַ בַּיְקוּם בִּלְעָדָיו. כְּשֶׁהוּא חַי הַכֹּל סָגוּר בּוֹ בְּחַיָּיו. וּכְּשֶׁהוּא מֵת הַכֹּל שׁוּב פָּתוּחַ. פָּתוּחַ סָגוּר פָּתוּחַ. זֶה כֹּל הָאָדָם.
מחכות לכן בשבוע הבא בהרצאת הזום ומאחלות לכולנו סופשבוע תרבותי, צבעוני ולא שגרתי...
סיגל ושלומית, צוות המועדון.