top of page

מועדון מהבית - מגזין מס' 59

מועדון מהבית מגזין מס' 59: מזון לנפש

לחברים שלום!

אוטוטו מתחסנים ואולי סוף כל סוף נוכל להיפגש פנים אל פנים ולחדש את פעילותנו השוטפת כקדם, לאכול בצוותא, לשבת ולהחליף דעות בין חברי הסגל השונים וליהנות מפעילות תרבותית ענפה. עד אז, נאלץ להסתפק במזון וירטואלי ומפגשים תרבותיים במרחבי הסייבר. קבלו את הגיליון העוסק במזון לנפש. מאחלים לכם בריאות והנאה מרובה!


פגישה עם רוני קובן | שאול אמסטרדמסקי

שאול אמסטרדמסקי, ראש הדסק הכלכלי לשעבר בערוץ כאן 11, מספר איך אירוע מפחיד בשם "דימום מוחי תת עכבישי לא מפרצתי" שינה את חייו והפך אותו לאחד העיתונאים הכלכליים החשובים והמשפיעים בישראל. באדיבות כאן 11.


הצגה, אדון בקבוק - מאת ובבימוי ניקו ניתאי

ניקו ניתאי קשיש בן 80 פלוס מנסה להמשיך לחיות את החיים שהוא מכיר מלאי השמחה והתוכן. הוא אפילו מתקין בביתו סל של כדורסל על מנת לעודד את ביקורי נכדיו. משפחתו הדואגת לשלומו מנסה לשכן אותו ב"דיור מוגן" והוא מצליח להתחמק בתחבולות משעשעות. בעזרת שחקנית תיאטרון רחוב והמטפלת שהביאו לו הוא יעשה הכל כדי להפוך את החיים למלאים ומצחיקים. זוהי קומדיה מטורפת על זקנה ועל יחסנו אליה. הקהל שותף לתהליך התבגרותו של אדם בן 80 ולצחוק יש הדים של חמלה והבנה. באדיבות תיאטרון 'קרוב'.


אמנות: פרספקטיבה זה כל הסיפור

פסלי אשליה מופיעים רק אם תעמוד במקום הנכון | מלאכת אומן

מייקל מרפי הוא האמן שעומד מאחורי אמנות תפיסתית. הוא יוצר פסלים אשלייתיים שיוצרים דיוקנאות של אנשים, מילים או חפצים, שתוכלו לראות רק מזווית מסוימת. אחרת, היצירה נראית כמו מקבץ של חוטים סבוכים או מצבור של חתיכות פלסטיק.


קונצרט לגיטרה ספרדית - כל אחד יכול ליהנות!

קונצ'רטו דה ארנחואז, מאת המלחין הספרדי חואקין רודריגו.

קונצ'רטו דה ארנחואז, היא יצירה מפורסמת לגיטרה. גם מי שמתקשה להאזין למוסיקה קלאסית, מתאהב ביצירה הספרדית העמוקה ומלאת הרגש. המלחין הספרדי חואקין רודריגו פסנתרן עיוור, החליט לכתוב קונצ'רטו לגיטרה, מבלי שהוא עצמו ניגן בגיטרה! לא רק שהוא הצליח להבליט את הגיטרה במיטבה - הוא הצליח לכתוב יצירת גיטרה חשובה ומצליחה ביותר בקנה מידה עולמי! היצירה נכתבה בצל אסון אישי כבד בחייו של המלחין - הוא איבד את בנו הראשון, שזה עתה נולד. מבצעים: פבלו סיינז-וילגאס עם תזמורת הרדיו והטלויזיה של ספרד. מדריד, קרלוס קלמר מנצח. מעל 20 מיליון צופים.


סרט באורך מלא: מעשה בחמישה משוררים

חמישה משוררים בולטים ושונים מאוד בחוויה קולנועית יוצאת דופן. לכל אחד מהם סיפור, נקודת מבט וסגנון שונים. הסרט מייצר פסיפס של דמויות צבעוניות שמספרות, כל אחת בדרכה, את סיפורה של השירה הישראלית, החברה הישראלית והחיים עצמם. היצירה באורך כולל של כ-58 דקות ומורכבת מחמישה פרקים. כל פרק מתמקד במשורר/ת אחר: אלי אליהו בפרק "איש ובהלות", רועי חסן ב"משרד ההסברה סגור", יונית נעמן ב"טחול וכישלון", סער יכין ב"שמורת השירה של סער" ודליה פלח, המשוררת המסתורית, ב"נבנה את הכל". הסדרה מלווה בקולו של מיכה שטרית.

בימוי והפקה: אלון לוי, סיסמא: shira https://vimeo.com/252059019


מי המוסיקאי עליו סיפרו ש"מכר את נשמתו לשטן?"

ניקולו פגניני היה מגדולי הכנרים בכל הזמנים וללא ספק הווירטואוז הגדול של נגינת הכינור. אביו של פגניני לימד אותו לנגן וכבר בגיל 9 החל להופיע. כנגן כינור הוא זכה להצלחה מסחררת והרוויח הון עתק. הוא היה לנגן הראשון שעשה סיבובי הופעות ברחבי אירופה וזכה להצלחה ללא תקדים. הופעותיו של פגניני היו כה מדהימות, מראהו כה מוזר ונגינתו כה מרתקת עד שאמונות טפלות ורכילויות רעות ידעו לספר כי כרת ברית עם השטן. אנשים שלא הצליחו להסביר לעצמם כיצד ניגן נגינה כה מושלמת, התעקשו פעמים רבות לגעת בו - רק כדי להאמין שהוא אכן בשר ודם.

מתוך הסרט "כינורו של השטן" על חייו של פגניני. דייויד גארט, כנר (שהוא גם דוגמן ושחקן), מגלם את פגניני ואף מנגן בווירטואוזיות בכינור... 3.7 מיליון צפיות.


ההתפתחות ההיסטורית של התה

תה הוא המשקה השני הכי נצרך בעולם אחרי מים - ומתה ריזה הסוכרי מטורקיה ועד לתה החמאה המלוח מטיבט, יש כמעט אותו מספר דרכים להכין את המשקה כמספר התרבויות על הגלובוס. מה מקור המשקה הזה, ואיך הוא הפך לכל כך פופולרי? שונן טאנג מפרטת את ההסטוריה הארוכה של התה. שיעור מאת שונן טאנג, אנימציה של סטף לי. כ-4 מיליון צופים...


החוש השישי: אינטואיציה ומשהו מעבר לה

פרופ' משה קוטלר (המרכז לבריאות הנפש באר יעקב) הרצאות הדקאן בפקולטה לרפואה 2013: החושים ומה שביניהם.


מוסיקה: מארש תורכי של מוצרט

על הפסנתר, לאנג לאנג עם התזמורת הפילהרמונית של וינה.

"מארש תורכי" או "רונדו תורכי" הינו הפרק האחרון של סונטה שנכתבה לפסנתר.

הכינוי "תורכי" (Alla Turca), הוא בשל הליווי ביד שמאל בנושא שחוזר על עצמו ומזכיר את תופי היניצ'רים (החיילים) התורכים. הרונדו מאוד מפורסם וידוע, ומהווה אתגר טכני רב לביצוע.


אל האינסוף ומעבר לו

פרופ' שירי ארטשטיין, מתמטיקאית, מציעה תאוריות והסברים בנושא האינסוף. מתוך אירועי אתנחתא, אוניברסיטת תל אביב.


מה קדם למה: החתולים או ההיסטוריה?

ההיסטוריה המסתורית על פי החתולים. כ-3.5 מיליון צופים.


מיומנות ההומור | אנדרו טרווין

הומור פורץ את רוב המחסומים. למרות זאת, קיים חלק גדול מהאוכלוסייה שאינם חושבים שהם יכולים להשתמש בהומור. אנדרו טרווין יוכיח שכולם יכולים להשתמש בהומור.

אנדרו טרווין הוא מהנדס ההומור הראשון בעולם המלמד אנשים כיצד להשיג תוצאות טובות יותר. הוא עבד עם אלפי אנשים ביותר מ-200 ארגונים. התוכנית של אנדרו משלבת את הרקע שלו כמנהל פרויקט והניסיון שלו כקומיקאי בינלאומי. הוא סופר מצליח, הוצג בוול סטריט ג'ורנל, פורבס ו-TEDx. העביר תכניות ב-50 מדינות בארה"ב, 18 ארצות ושלוש יבשות. הוא אוהב את הצבע הכתום ואובססיבי לשוקולד... כמעט 9 מיליון צופים!


מוצרט שר יודל...

חבורת מוצרט במוסיקת עולם קטנה.


איך להישמע חכם בהרצאה כשבעצם אין לך מה לומר?

בשיחה מצחיקה במסגרת ארגון 'טד' בניו יורק, וויל סטיבן, יזם רעיונות חדשים, מציג כישורי מצגת חסינים בפני שוטים כיצד לגרום לך להישמע מבריק - גם אם אתה ממש לא אומר דבר. (גילוי נאות: את השיחה הזו מביאים שני עובדי TED שצפו בהרבה שיחות). כ-10 וחצי מיליון צפיות.


חידת ציקדה 3301: מסתורין באינטרנט

האם גם אתם יכולים לפתור את הפאזלים? רצפים של מספרים וחידות מובילים את הפותרים ברחבי העולם בעקבות חידה מסתורית. 21 מיליון צופים.


"ארבע העונות" בביצוע בלתי רגיל

"הקיץ", שהלחין אנטוניו ויואלדי, הופך לבמה של תחרות מוזיקלית. ההרכב הנשי של מוסיקה קלאסית, "סלון סלוט" שאף ביקרו בישראל, נלחם באקרובטיות ובחוש הומור מיוחד. הקלטה חיה מהסרט "סלוט סלוט - הסרט", בבימויו של יוצר המוסיקה ראלף פלגר. 29 מיליון צופים.


האקר מדגים לנו כיצד ניתן לפרוץ לכל דבר... | פאבלוס הולמן

אתם חושבים כי הטכנולוגיות האלחוטית והאחרות שלכם בטוחות? מתקשורת אלחוטית ועד שלט לרכב, מחשבים אישיים וכרטיסי אשראי "מאובטחים", האקר מדגים עד כמה כמעט כל מערכת מאובטחת פגיעה. מעל 23.6 מיליון צופים.


החיפוש אחר דן קופר

בשנת 1971 עלה אדם בשם דן קופר לטיסה בין פורטלנד לסיאטל. הוא כתב לדיילת שיש לו פצצה והציג תיק הנושא 8 מקלות דינמיט. המסתורין המלווה את התעלומה הזו, נמשך עד ימינו אלו כשכמעט בכל כמה שנים ישנם כאלו החושבים שפתרו את התעלומה. בינתיים אין הוכחות והמסתורין נשאר בעינו. כשישה מיליון צופים.


היעלמותה של טיסה 370

ב–00:42, שעת לילה שקטה ב–8 במרץ 2014, המריא מטוס בואינג של חברת התעופה מלזיה איירליינס מקואלה לומפור ופנה לכיוון בייג'ין וטיפס לגובה השיוט שהוקצה לו, 35,000 רגל. מספר הטיסה היה 370.

חמש שניות אחרי שטיסה 370 נכנסה למרחב האווירי של וייטנאם נעלם הסמל המייצג את משיב המכ"ם שלה ממסכי הפיקוח האווירי המלזי, ו–37 שניות לאחר מכן נעלם המטוס כולו מהמכ"ם המשני. השעה היתה 1:21 אחר חצות, 39 דקות לאחר ההמראה.

בתוך כמה ימים גילו נתוני המכ"ם הראשי כי ברגע שהמטוס נעלם מהמכ"ם המשני הוא ביצע פנייה חדה לכיוון דרום־מערב, טס בחזרה מעל חצי האי המלאי והנמיך באזור האי פנאנג. משם טס צפון־מערבה לאורך מצר מלאקה והמשיך לחצות את ים אנדמן, שם יצא מטווח המכ"ם והתאייד באוויר... כמעט 12 מיליון צפיות.


קחו בעלות על פניכם! הרצאת טד של רוברט הוג

רוברט הוג, מחבר הספר 'מכוער', חולק את סיפורו האישי. רוברט הוג עבד כעיתונאי, כותב נאומים, יועץ פוליטי של ראש ממשלת קווינסלנד ועוד. הוא נשוי, בעל משפחה ומתגורר בבריסביין. מעל 6 מיליון צופים.


יערות הגשם בעולם: הרצאה מאת דן דן בולוטין

ההרצאה עוסקת בנושא הרס ושימור יערות הגשם באמזונס ומלחמת הקיום של תרבויות, צמחים ובעלי חיים.

דן דן בולוטין הוא טייל, הרפתקן, ביולוג, זואולוג ואנתרופולוג. עבד כארבע שנים ביערות הגשם של אקוודור בפרויקט משותף לאוניברסיטת ת''א, הגנים הבוטניים של ניו יורק והאוניברסיטה הקתולית בקיטו. במהלך עבודתו הגיע דנדן למקומות בהם טרם דרכה רגלו של אדם "מערבי".


ריקוד מלחים רוסיים, הבלט של איגור מוסייב

להקת המחול הרוסית "מוסייב" נוסדה לפני כ-100 שנים על ידי הרקדן והכוריאוגרף בעל השם העולמי איגור מוסייב, הנחשב לכוריאוגרף של המאה ה-20 וכאחד החדשנים ביותר של זמנו. מאז נוסדה הפכה הלהקה ללהקה ממלכתית ולמותג בינלאומי ורכשה לעצמה מוניטין של כבוד ברחבי העולם. להקת המחול שבסיסה במוסקבה ורקדניה הם רקדני בלט בהכשרתם נחשבים למיטב הרקדנים בעולם.

מויסייב, הנחשב לגאון שזכה בשלושים עיטורי כבוד מבית וממדינות שונות בעולם על מפעלו בתחום המחול, מעצב את הריקודים מחדש בתחום המבנה והשימוש בחלל למרות שהחומרים התנועתיים אינם משתנים.


מסתורי המושבה האבודה של רואנוק

לקראת סוף המאה ה-16 אדם בשם ג'ון ווייט הגיע לאי רואנוק, שם היה אמור להמשיך את תפקידו כמושל, תפקיד אותו עזב מספר שנים קודם לכן. לתדהמתו, כל מאת הגברים, הנשים והילדים שהשאיר מאחור נעלמו! הודעה סודית שנחרטה על עץ, היתה אחד הרמזים הבודדים שהושארו בזירה. כ-3 מיליון צפיות.


ד"ר שמוליק דובדבני, הפקולטה לאומניות: "פיטר פן - מספר לסרט"

ד"ר שמוליק דובדבני הינו חוקר ומרצה בתחום הקולנוע, עיתונאי ומבקר קולנוע ישראלי. משמש כמבקר הקולנוע של Y-NET לאמנות ושל מוזיאון ישראל. משמש כמרצה בחוג לקולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת ת"א, בביה"ס לקולנוע ע"ש סם שפיגל בירושלים, בסמינר הקיבוצים, במכללה האקדמית בית ברל, באו"פ ובמכללת ספיר ועוד. ההרצאה ניתנה במסגרת אתנחתא, אוניברסיטת תל אביב.


סיפורים מיערות וינה, יוהן שטראוס

אנדרה ריו ולהקתו. מתוך קונצרט בהופעה חיה. מעל 22 מיליון צופים.


דיוקן מאדאם דה ויק | ד"ר דורון לוריא

מוזיאון תל אביב לאמנות מציג: בחירת האוצר, ד"ר דורון לוריא על היצירה "דיוקן מאדאדם דה ויק" פיטר פול רובנס 1625.


לאן נעלם צוות ספינת ה"מרי סלסט"?

סוד היעלמות הצוות של הספינה המסתורית "מרי סלסט" או "אמזון" כפי שנקראה בשמה הראשון, היא אחת התעלומות ההיסטוריות המוזרות ביותר בהיסטוריה. מרי סלסט הושקה בשנת 1861 בשם אמזון והחליפה ידיים מספר פעמים לפני שנרכשה על ידי קונסורציום ניו יורקי שביצע בה שיפוץ נרחב. לאחר מכן הוטלה עליה פיקודו של בנג'מין בריגס, שבחר בקפידה צוות שיפליג בכלי השייט לגנואה עם מטען של 1,701 חביות אלכוהול מפוגל.

הספינה נמצאה נטושה מול חופי פורטוגל באוקיינוס האטלנטי, כשמפרשיה קרועים, הצוות והנוסעים נעלמו כולם, ללא הסבר הגיוני. הסיבות להיעלמות כל אנשי האנייה הגדולה אינן ידועות עד היום. אמנם מיומה הראשון עברה הספינה המקוללת אסונות, תאונות, שריפות ומיתות מסתוריות (כולל קפטן הספינה שמת יומיים אחרי שהושקה!), אך השיא היה בשנת 1872 כשנמצאה נטושה. הסימנים העידו שהצוות שלה עזב אותה בחיפזון 10 ימים לפני כן. הארוחה שנותרה לעמוד על השולחן והרישומים ביומן הקפטן העידו שעד רגע ההיעלמות המסתורי הכל התנהל כשורה. הרישום האחרון ביומן הספינה היה 9 ימים לפני כן והציב את מרי סלסט כמעט 400 מיילים ימיים מהמקום בו נמצאה. למעט העובדה שבדרכה עברה האניה ב"משולש ברמודה" המסתורי וגם מטען האלכוהול נמצא שלם, פסלה אפשרות שמדובר בשודדי ים. תעלומת הספינה הנטושה וצוותה שנעלם מעולם לא נפתרה.


סרט הדמייה מדעית, זמן העתיד: מסע לסוף הזמן ב- 4K

מעל 50 מיליון צפיות!

כיצד "הכל" יסתיים? חוויה זו מובילה אותנו למסע אל קצה הזמן, טריליוני שנים אל העתיד, כדי לגלות מה יכול להיות בסופו של דבר גורל הפלנטה והיקום שלנו.

אנו מתחילים בשנת 2019 ונוסעים באופן אקספוננציאלי בזמן, עדים לעתיד כדור הארץ, למות השמש, לסוף כל הכוכבים, התמוטטות פרוטונים, גלקסיות זומביות, תרבויות עתידיות אפשריות, חורים שחורים מתלקחים, השפעות האנרגיה האפלה, יקומים חלופיים , הגורל הסופי של הקוסמוס ...

זוהי תמונה של העתיד כפי שהיא מצטיירת על ידי המדע המודרני - תמונה שבוודאי תתפתח עם הזמן ככל שנחקור אחר רמזים להמשך העלילה. העתיד אולי נראה עגום, אך יש לנו פוטנציאל עצום כמין. נסו לזהות בסרטון את קולותיהם של דייוויד אטנבורו, סטיבן הוקינג, מיצ'יו קאקו, קרייג צ'יילדס, בריאן קוקס, ניל דגראס טייסון, מישל ת'אלר, לורנס קראוס, מייק רו, פיל פליט, ג'אנה לוין, שון קרול, אלכס פיליפנקו ומרטין ריס. סרט מושקע ביותר...


איסטווד, קיטון, מירן ואחרים: חזית המחקר החברתי בתחום הזקנה בראי הסרטים הפופולריים

פרופ' ישראל דורון בסקירה של חזית הידע והמחקר בתחום ההיבטים החברתיים של הזדקנות החברה האנושית, באמצעות הצגת שאלות המחקר כפי שהן משתקפות בסרטים הוליוודיים של השנים האחרונות.


מה מושך כרישים לכאן?

סרטון בן 4 דקות.

בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה מסתורית ומפתיעה: מדי חורף כרישים מתקבצים סביב תחנת הכח של חדרה - ממש מול חופי הארץ. אנחנו עוד לא יודעים למה, אבל בסרטון תוכלו לראות מה החוקרים שלנו מבית הספר למדעי הים על שם ליאון צ'רני עושים עם זה.


יהלומים בשמיים

מקהלת הילדים "קול אחד" מבצעת את השיר 'יהלומים בשמיים' של ריהאנה מאת סיה. "רק" 115 מיליון צפיות!


שני מרצים בערב אחד

הרצאה על מרטין לותר, האיש שקרא תיגר על העולם כולו. במלאת 500 שנה לרפורמציה, האירוע שפיצל את הנצרות.

מרצים: יסכה הרני , חוקרת נצרות ואלון קליבנוב, היסטוריון וחוקר תרבות. החל מהדקה השנייה...


קונצרט

גיא אשד חלילן מהתזמורת הפילהרמונית מסביר ומנגן עם חבריו לתזמורת את מוצרט רביעיית חליל ב D major K.28


ולקינוח: נוסטלגיה או "ברנשים וחתיכות" באוניברסיטת תל אביב

סקסיסטיות בשנות ה-60: עם פתיחת השנה האקדמית באות סטודנטיות רבות לקמפוס של אוניברסיטת תל אביב. סטודנטים מאזינים להרצאות, ואילו סטודנטיות מציגות בגדים ו"עדיים"...


ולמי שמתגעגע להרצאות זום:

בית שערים בתקופה הרומית והביזנטית (30.12) הרצאת זום

הרצאה בסדרה "מבט אל העבר - חידושים בארכיאולוגיה" באדיבות יד בן צבי בשיתוף רשות העתיקות. תאריך: 30/12/2020. יום רביעי ט"ו בטבת תשפ"א. ללא תשלום.

בית שערים בתקופה הרומית והביזנטית: לסוגיית הקשר בין היישוב לבית הקברות | 17:00 - 18:30 מרצה: פרופ' עדי ארליך, אוניברסיטת חיפה מגיב: פרופ' עוזי ליבנר, האוניברסיטה העברית

מפגש שלישי לשנת תשפ"א בסדרה "מבט אל העבר - חידושים בארכאולוגיה" ערבי עיון על שם ד"ר דוד עמית ז"ל - בשיתוף רשות העתיקות

לפרטים: 02-5398855


מקוים שנהניתם, להתראות בגיליון מועדון מהבית מספר 60...

בברכה, סיגל ושלומית צוות מועדון אוניברסיטת ת"א (ע"ר)

bottom of page