top of page

מועדון מהבית - מגזין מס' 74

מועדון מהבית – מגזין מס' 74: בנושא "אבק כוכבים"

ברצוני להודות לכל החברים על ההיענות הגדולה לסיור בגן הסלעים שבעקבותיה פתחנו קבוצות נוספות... הסיור היה מוצלח מאד ולמזלנו באותו היום ממש הסרנו את המסיכות באויר הפתוח של הגן.

לאחר ששאלנו את המשתתפים לגבי אירוע בבית הירוק הבנו שיש מקום עדיין למפגש זום עבור כל אלו שעדיין נזהרים ולכן קבענו שני סיורים מקוונים בכנסת שיתקיימו בזום:

ביום רביעי 12 במאי 2021

סיור מקוון ראשון בשעה 12:30 – בנושא 'היסטוריה'

סיור מקוון שני בשעה 15:00 – בנושא 'עברית'

ההרשמה תיפתח בתחילת חודש מאי – פרטים יפורסמו בהמשך.

נושא הגיליון הפעם "אבק כוכבים". בכל אדם נוגע "אבק הכוכבים". הגיליון הפעם מכיל תחומים רבים החל מנושא כוכבי תרבות, סרטים, הצגה, מוסיקה ועוד מהצד האמנותי והתרבותי וכלה בגרמי שמיים, מדעי כדוה"א, מחקרים ותחקירים שונים ועוד מהצד המדעי. בתקווה שכל קורא ימצא בגיליון את "אבק הכוכבים" שיגע גם בו... מאחלת לכם הנאה בצפייה!


גאווה מקומית – מי אמר שלא ניתן לחבר את פיסות המגילות האחת לשנייה?

בהמשך לכתבה על המגילות בגיליונות הקודמים, אוניברסיטת תל אביב מעורבת במחקר. חוקרים יצירתיים בוחנים את המגילות בדרך חדשה - משתתפים בהוצאת דנ"א מהמגילות. מחקר של רשות העתיקות עם אוני' ת"א. עשרות אלפי פיסות מרכיבות את מגילות מדבר יהודה, אך עד היום לא נמצאה הדרך לחברן. מחקר פורץ דרך, שארך כשבע שנים, מציג דרך חדשה להרכבת הפיסות, ופותח צוהר בלתי צפוי להבנת העולם הרוחני של היהדות לפני 2000 שנה.

רצח בקולנוע צפון – סרט דוקו

ניצול שואה צעיר רוצח אדם בקולנוע צפון בתל-אביב ב-1957. המדינה הצעירה סוערת אך זהו רק קצה חוט של פרשייה בה מעורבים יהודייה שניהלה רומן עם קצין נאצי, מהנדס איטלקי יהודי שנקלע לקו האש ואלמנה נוצרייה. 🎧 האזינו לתוכנית הרדיו המקורית ששודרה בשנת 1967 בקול ישראל, "יומו של אסיר", בה התראיין טומי בליץ וחשף את סיפורו.

קטע האזנה: https://bit.ly/2Ij3AoH

הארמון של פוטין: הסרטון שהעלה נבלני מהכלא וזכה ל-115 מיליון צפיות

מנהיג האופוזיציה ברוסיה אלכסיי נבלני, שנעצר עם חזרתו לרוסיה - ממשיך להתגרות ביריבו הגדול הנשיא פוטין. בסרט שהעלה ליוטיוב מהכלא הוא חושף את הארמון שהקים פוטין לחופי הים השחור - סרט שהספיק לצבור כבר קרוב ל-50 מיליון צפיות וכמיליון תגובות. לטענת נבלני בנייתו של הארמון עלתה כמעט מיליארד דולרים וחצי. כתבתו של שליחנו באירופה, דב גיל-הר.

וזה הסרט המקורי שזכה ל-115 מיליון צפיות:

שלטון אסד סוריה – מפגש עם ד"ר כרמית ולנסי מהמכון למחקרי ביטחון לאומי, אוני' ת"א

ד"ר כרמית ולנסי הינה עמיתת מחקר במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS, מנהלת תוכנית המחקר סוריה ועורכת כתב העת "עדכן אסטרטגי". ד"ר ולנסי מתמחה במזרח-התיכון בן זמננו, לימודים אסטרטגיים, תפיסות צבאיות וטרור. היא בעלת תואר דוקטור מהחוג למדע המדינה באוניברסיטת תל-אביב.

עשרים שנה לשלטון אסד - ד"ר כמית ולנסי מהמכון למחקרי ביטחון לאומי בערוץ הכנסת.

בארוקדה - קולקטיב הבארוק הישראלי: קונצרט עד הבית של קול המוסיקה

מאיה עמיר – מצו-סופרן יניב ד'אור - קונטרה-טנור

בארוק איטלקי מוקדם: אריות, מדריגלים, מחולות וסונטות מאת מונטוורדי, פלקוניירי, פרארי, אלברטיני, קלסטאני ומלחין אנונימי "לאטינו לאדינו - רומנסות ושירי תשוקה": רומנסות עממיות מטורקיה, יוון, צרפת, ספרד, מרכז אמריקה ודרומה וישראל; שירים ויצירות מאת יניב ד'אור, אביבה ומאיה עמיר, פרנסיסקו אסקלדה, גספר סאנז, וויולטה פארה.

הצגה – בית ברנרדה אלבה הבימה התיאטרון הלאומי מאת פרדריקו גרסייה לורקה

קלאסיקה ספרדית חושנית ונוקבת. לורקה תיאר את המחזה בכותרת המשנה כ'דרמה של נשים בכפרי ספרד'. בית ברנרדה אלבה היה מחזהו האחרון של לורקה, אותו סיים לכתוב ב-19 ביוני 1936, חודשיים לפני מותו במלחמת האזרחים בספרד. המחזה הועלה לראשונה על הבמה ב-1945. המחזה מתמקד באירועים המתרחשים בבית באנדלוסיה בתקופת אבל.

ברנרדה אלבה שבה מהלווייתו של בעלה וכופה על חמש בנותיה הרווקות שמונה שנים של אבל, שבמהלכן אסור להן לצאת מפתח הבית.

הבנות מתקשות לקבל את רוע הגזירה. בדידותן המוחלטת והאיסורים החלים עליהן מכרסמים בשארית תקוותן להתחתן, והבית הנעול הופך עד מהרה לסיר לחץ מבעבע. התשוקות הסוערות, המרירוּת הגוברת, הקנאה והתסכול מביאים את הבנות. לנסות ולמרוד, כל אחת בדרכה, באִמן הרודנית, עד לסיומו המטלטל של אחד המחזות הגדולים שנכתבו במאה ה 20- מחזהו המרתק של המשורר והמחזאי הספרדי הנודע פדריקו גרסייה לורקה עוסק בפוליטיקה של הדיכוי, בסיפור ריסוקה של משפחה ובמאבק האדם על חירותו.

”במשך שמונה שנות האבל הרוח מבחוץ לא תחדור אל תוך הבית הזה. כאילו סתמנו את הדלתות והחלונות בלבנים. כך היה בבית של אבא שלי וכך היה בבית של סבא...“

בין האדם הקדמון למודרני: מה לאבולוציה ולבריאות האדם? הרצאה מאת פרופ' ישראל הרשקוביץ

במסגרת אירועי אתנחתא של אוניברסיטת תל אביב - מדוע אנשים רבים כל כך סובלים מהשמנת יתר, מכאבי גב, מסוכרת וממחלות כרוניות אחרות? מדוע הגוף שלנו ואיבריו נראים כמו שהם נראים וכיצד הדבר משפיע על רמת הפגיעות שלנו למחלות השונות? פרופ' ישראל הרשקוביץ מסביר מדוע הדרך היחידה להבין את המחלות איתן אנו מתמודדים היום היא דרך התבוננות על תהליך האבולוציה שהתרחש וממשיך להשפיע על חיינו.


פינת הנוסטלגיה - עלייתה ונפילתה של הסוסיתא

קצת יותר משני עשורים התגלגלה הסוסיתא בכבישי ישראל. מי שהייתה ההבטחה הגדולה של תעשיית הרכב של המדינה בת ה-12, הפכה עד מהרה לבדיחה ולמפח נפש לאומי. לצד הנוסטלגיה, היו גם קומבינות ושחיתות, שניבאו גם את הכישלונות העתידיים של תעשיית הרכב הישראלית. מסע בעקבות הרכב המיתולוגי שהפך לסמל הסטטוס של ישראלים רבים שעד היום רואים בה פריט אספנות יקר. כתבתה של איטה גליקסברג.


כיצד יודעים מתי פוליטיקאי משקר? | מדע הבחירות

אם יש לכם תחושה שהאמת אינה משמשת כנר לרגלי הפוליטיקאים, זה הסרטון בשבילכם. לוסי איוב יוצאת בעקבות הסימנים המסגירים, כך נדע מתי פוליטיקאי משקר.

שיר מצרי עתיק – קונצרט מיוחד

בתחילת חודש אפריל 2021 נחנך לכבודן של המומיות משכן חדש בדרום קהיר. זהו קונצרט מיוחד ממצרים לרגל העברת המומיות לאגף במוזיאון החדש. במסגרת הקונצרט, ביצעה תזמורת המצעד את "שירו של איזיס" – מנגינה עתיקה, בשפה המצרית הקדומה ובליווי רקדנים שהופיעו בריקוד מסורתי.

מה יקרה בישראל לאחר שהאוכלוסייה תשלש את עצמה?

עזבו אתכם מסיכומי העשור ושאו עיניים אל העתיד: כמה מסילות רכבת נצטרך בעוד 10 שנים ומה יהא על העומס בכבישים? היכן נגור ב-2030? ואיך יהיה לכולנו מקום בארצנו הקטנטונת? פרק 1 בסדרת הכתבות "ישראל 2030" של איתי דודי, מתוך חדשות הערב.

ריקוד הבלרינות המוארות ב'לדים'

סרטון קצר - שלוש בלרינות רוקדות עם תאורת לדים המשולבת בבגדיהן. 8.1 מיליון צופים.

סרטנים סוחרים בקונכיות... מתוך הסידרה BBC Earth

סרטן הנזיר גדל בתוך הקונכייה שלו המתאימה לו להפליא. אבל עם הזמן כשהוא גדול מידי עליו לעבור לקונכייה חדשה. קטע קצר ומשעשע מתוך התכנית. 20 מיליון צופים.

רגע היסטורי: המסוק הזעיר של נאס"א נחת על מאדים

בפעם הראשונה הצליחה סוכנות החלל האמריקנית להטיס מרחוק מסוק בלי טייס על כוכב הלכת. הטיסה נמשכה כדקה אחת בלבד, אך בנאס"א אמרו כי זה ציון דרך משמעותי בחקר מאדים. כתבתו של איתמר מאירי

תחקיר - החזירים עולים לרגל ל... ירושלים!

האבסורד הגדול: דווקא ישראל, מדינת היהודים, הפכה למדינת ה... חזירים!

לא רק בכרמל – גם בירושלים יותר ויותר תושבים מדווחים על מפגש עם חזירי הבר, שמתקרבים לעבר השכונות בבירה. בארגוני הטבע מזהירים: הבנייה המאסיבית וצמצום מרחב המחייה גרמו ליותר ויותר חיות בר להיכנס לשטחים עירוניים. כתבתו של איתמר מאירי.

מה יקרה אם נבחן את הנקודות העמוקות ביותר על פני כדור הארץ?

אם ניסע למקומות העמוקים ביותר על פני האדמה, מה נמצא? ערים אבודות, מפלצות ים מיתולוגיות, נהרות זהב? כנראה שלא. אבל יש עדיין הרבה לחקור ולגלות!

מה ממוקם עמוק מתחת לפני השטח של כדור הארץ?


תחקיר- "על המשמר" | הלוואות בקליק

מדוע מציעים לנו הלוואה מיידית בטלפון אבל בעלי עסקים קטנים מתקשים לקבל אשראי מהבנק? מדוע טייקונים מקבלים הלוואות שכולנו משלמים עליהן? איך מתקבלות ההחלטות האשראי וכמה זה עולה לנו?

קונצרט עד הבית - קונצרט מס' 3: "טנגו על הפיורד" - סולני תל-אביב / ברק טל

סולני תל אביב מנגנים טנגו ביצירות של:

"טנגו על הפיורד" - קונצרט מיצירות גריג, פיאצולה ונעמה פרל קובי רובינשטיין - כינור / אנסמבל סולני תל אביב / ברק טל – מנצח, גריג: סוויטת הולברג פיאצולה / אריה בר-דרומא: ״אביב בבואנוס איירס״ גריג: שתי נעימות אלגיות פיאצולה: "חורף" לכינור ולכלי-קשת גריג / מורן מגן: קטעים ליריים פיצאולה: ״אובליביון״ נעמה פרל: "עטרי" לתז' כלי קשת פיאצולה / אריה בר-דרומא: "ליברטנגו"


סרטון קצר באיכות 4K - ביקור בנסאו בבאהמה – מבט על

מתגעגעים לימים שבהם העולם היה "כפר גלובאלי אחד"?

מהבית עדיין ניתן להמשיך לטייל בתוך נופים קסומים ויעדים אקזוטיים. להלן אחד מהם:

ביקור קצר בנסאו, איי בהאמה. חול לבן חופים, ים בגוונים של כחול, שוניות אלמוגים ועוד. האי נסאו הוא בירת איי בהאמה. הוא שוכן על האי ניו פרובידנס, ממנו ניתן לחצות בגשר לאי השכן, אי גן העדן.


מדוע השלום עם ירדן נראה יותר כמו "ברוגז"?

הביקור של הנסיך הירדני בהר הבית שבוטל ברגע האחרון, היה רק ההתנגשות האחרונה בין ישראל לירדן. יש לכך אולי סיבות אזוריות , אבל הן כלום לעומת הזווית האישית - הנתק בין ראש הממשלה למלך ירדן. לא משנה מי יהיה ראש הממשלה הבא - הוא יגלה שהשכנה הנעלבת שלנו לא הולכת לשום מקום. ירדן מצידה, תצטרך ללמוד מהאמירויות ומבחריין איך נראים יחסים חמים באמת. רועי קייס מסביר מה קורה.


הגל הגדול בעולם

ממש לפני פרוץ הקורונה, בפברואר 2020 הספקתי לבקר בנזרת בפורטוגל באליפות העולם בגלישה על גלים. בשל תופעה גיאולוגית מיוחדת נצפים שם גלים בגובה גורדי שחקים. תופעה מרתקת, המביאה לשם תיירים מכל העולם. מהשורה הראשונה על המגדלור ליד הים, רטובה עד לשד עצמותי, צפיתי בגלים בל יאמנו וגולשים בעלי תעוזה שרכבו עליהם. בסרט הזה תוכלו לצפות בתופעה בכל רחבי העולם, מבלי להירטב... מעל 2.2 מיליון צופים.

שרים נורית הירש - מופע עם הפילהרמונית בהיכל התרבות תל אביב

שרים נורית הירש, מופע עם התזמורת הפילהרמונית בהיכל התרבות תל אביב . משתתפים: אתי אנקרי, אלון אולארצ'יק ובתה של נורית, רותי רוזנפלד.

כיצד אפשר להתעשר? תמציאו דת!

"אלוהים רוצה שיהיה לי עוד מטוס": המטיפים הגדולים בארה"ב מתעשרים על חשבון המאמינים

קנת קופלנד, מטיף אוונגליסט מטקסס, בסך הכול רצה שהמאמינים שלו יעזרו לו לרכוש מטוס פרטי נוסף, שלישי. כשהביקורת עליו גברה, הוא לא הבין מה הבעיה. קופלנד שייך לזרם מיוחד בכנסייה האוונגליסטית: ה-"prosperity gospel". קבוצה של מטיפים אומרים לקהל שלהם כך: אלוהים הוא מקור הכנסה. אם תתרמו לו כסף - הוא יחזיר לכם עם ריבית. בינתיים, בזכות כספי התרומות, הם חיים חיי מותרות, טסים במטוסים פרטיים וגרים באחוזות. הכתבה של קרן הלמן.


עכשיו זה הזמן לטייל – מפלי פרוד

מפלי פרוד, קסם של טיול בצפון בעונת האביב.


סירטון - מה קרה לפני ההיסטוריה?

תולדות האנושות בסרטון המסכם את ההיסטוריה האנושית ב-9 דקות.

בעקבות סידרת הקומיקס החדשה שהוציא יובל נח הררי על תולדות האנושות, נהנה מצפייה בסרט קצר המסכם את ההיסטוריה האנושית באנימציה. כאשר אנו חושבים על העבר של ההומוספיאנס והתפתחותו, אנו חושבים על תרבויות עתיקות, הפירמידות, אבל זהו רק חלק זעיר מאד מתוך ההיסטוריה שלנו.

16.5 מיליון צפיות.

קריסת קרחונים וחשש מהצפות ענק: ההתחממות מחריבה את אנטרקטיקה

לפני כשבועיים ציינו 200 שנה לגילויה של היבשת השישית – אנטרקטיקה. זו הייתה היבשת שכונתה המקרר של העולם, והיום שמה עולה כמעט תמיד בהקשר של ההתחממות הגלובלית. בשבוע שעבר נמדדה הטמפרטורה הגבוהה ביותר בהיסטוריה המתועדת – יותר מ-18 מעלות. ואלה לא חדשות מבשרות טובות. כתבתו של איתמר מאירי.


הימים הראשונים על מארס

הסיפור מתחיל בשנת 2024 כאשר אילון מאסק ו-Spacex השיקו 5 ספינות מטענים למאדים. הם נוחתים במונטס ארבוס, כשהם סוללים את דרכם העתידית של בני האדם לנחיתה על מאדים. בניית בסיס אלפא על מאדים, בהתחלה עבור גידול צמחים למיניהם, ומאוחר יותר עבור מושבה מאדימית ברת קיימא.

זהו סרט "כאילו תיעודי" על הקולוניזציה של מאדים איך יהיה לחיות על מאדים, כמה אנשים יחיו שם וכמה ינחתו במהלך כל משימה, השקת חלון ההזדמנות, צי ספינות החלל, וכיצד המושבה על מאדים תגדל במשך השנים, בין 2024 ל-2050. 2.1 מיליון צופים


האנשים שזוכרים כל שניה מחייהם... במסגרת התכנית 60 דקות

תארו לעצמכם להיות מסוגלים לזכור כל פרט של החיים שלנו. אנו יכולים לזכור איך מזג האוויר היה, מה שאנו קוראים או מה לובשים בכל רגע, כל שעה או כל יום על פני עשרות שנים. זה נשמע כמו סוג של טריק, אבל למעשה זוהי תופעה רפואית אמיתית ונדירה מאוד.

כ-4.8 מיליון צופים.


פסטיבל ימי זמר בתיאטרון חולון | בדשא אצל אביגדור

פסטיבל ימי זמר בתיאטרון חולון חוגג 50 לאלבום פורץ הדרך ו-70 למיקי גבריאלוב, עם שירי האלבום ושירים נוספים שהפכו לקלסיקה. עם: מיקי גבריאלוב ובתו שירה, אסתר רדא, מוני מושונוב, אבי גרייניק ועידן אלתרמן.


המסתורין של הפסיפיק – אי הקוקוס

אי הקוקוס בולט מן האוקיינוס ​​השקט כמו שיאו של הר געש בודד, רחוק מחוף קוסטה ריקה. בסוף המאה ה-18, הסופר האנגלי רוברט לואיס סטיבנסון אמר כי קיבל את ההשראה בכתיבת הרומן שלו "אי האוצר" כאן. האי הזעיר בגודל 25 מ"ר מכוסה בג'ונגל בלתי חדיר. בשל בידודו, צורות חיים יחודיות התפתחו בו. כיום, כמו כל פארק לאומי ומורשת טבעית בעולם, הוא בפיקוח הדוק על מנת שלא להרוס את הטבע הייחודי בו. העולם מתחת למים המקיף את האי שופע בבעלי חיים ימיים. אין כמעט יעד אחר הידוע בזני דגים גדולים אינספור. כ- 3.7 מיליון צופים .

צל כבד | סיפורה של א"ק

לכל מי שעדיין לא צפה, הסרט המדובר, האם אשמה או מואשמת לשוא?

אחרי שנוקתה מכל חשד, מספרת אולה קרבצ'נקו (א"ק) שהואשמה על ידי בן זוגה לשעבר ברצח תאיר ראדה ז"ל, על הצד שלה בפרשה, ומתארת מול המצלמה ובפנים גלויות מה עבר עליה בימים שמדינה שלמה האשימה אותה ברצח.


ולקינוח - אנדרה ריו - קפה הוורד האדום

הצטרפו לאנדרה ריו בביקור מוזיקלי בבית הקפה של הוורד האדום...

לפני שנים, המוזיקאי והמלחין ההולנדי פייר קרטנר תיאר את בית הקפה האדום בנמל מחוץ לאמסטרדם, ואילו עתה, המנצח ההולנדי אנדרה ריו מנצח על הביצוע. https://www.youtube.com/watch?v=ZPwE-Lkav2Q

ובביצוע להקה אירית:


בתקווה שנהניתם, מאחלים לכם סוף שבוע נפלא!


bottom of page