top of page

מועדון מהבית - מגזין מס' 77

חדשון מועדון האוניברסיטה – מגזין מס' 77: העברת מסרים

אנו רוצים להודות לכל המשתתפים בשני הסיורים המקוונים בכנסת. לא מובן מאליו שהשתתפתם מיד לאחר שנורו טילים לכיווננו. לצערנו כשהתחלנו לראות את האור בקצה המנהרה (של המטרו התת קרקעי...?) במלחמה נגד הקורונה, חיכתה לנו שם מלחמה חדשה... אנו מאחלים החלמה מהירה לכל הפצועים ומקווים לימים של שקט.

בשל המצב הביטחוני, הטיול המתוכנן כמובן נדחה. נודיע על מועד חלופי כשתהיה רגיעה. נושא הגיליון הוא העברת מסרים. בתקופה בה אנו חיים המסר חשוב ביותר ולכן יש להעבירו בצורה הברורה ביותר. מטרה זו לא תמיד צולחת...

ננסה להעביר לכם מסרים מתחום המוסיקה, המחקר, התרבות, הריקוד, המדע ועוד. בתקווה שיגיעו ליעדם ויגרמו לכם הנאה בקריאת הגיליון!

סוף שבוע בטוח ושקט.


גאווה מקומית – סרטון על מחקרו של פרופ' עודד רכבי מאוני' ת"א: האם ניתן להוריש תכונות נרכשות?

האם דברים שקורים לנו ומשפיעים עלינו יכולים להפוך לתכונות מורשות?

במעבדה של פרופ' עודד רכבי מאונ' תל אביב, משתמשים בנמטודות על מנת לחקור רעיון רדיקלי, שנחקר גם בעקבות הרעב הגדול שהיה בהולנד בזמן מלחמת העולם השנייה. על פי רעיון זה, שינויים בסביבה יכולים להפוך למורשים, אבל לא דרך שינויים גנטיים ברצף ה-DNA, אלא על ידי מנגנונים אפיגנטים, כלומר, מולקולות מורשות אחרות.

המרדף אחר הירח – סרט דוקומנטרי

הניסיון האמריקאי לרדוף אחר הירח "מעבר לשמים". עם צילומים מקוריים בצבע.

ב-2019 מלאו 50 שנה לנחיתה הראשונה של האדם על הירח. מאז עשו זאת שוב במשך חמש פעמים נוספות. ב–2001 יצא סרט בו מוצגת תיאוריית קונספירציה בה נטען שכל סיפור הנחיתה על הירח מפוברק. שם הסרט, "דבר מצחיק קרה בדרך לירח", ושם נמתחת ביקורת על תוכנית אפולו. הסרט מציג שהאסטרונאוטים מנסים ליצור רושם שהם כביכול בחצי הדרך לירח, בעוד שלמעשה הם בהקפה נמוכה של כדור הארץ. אחד המשיבים לתומכי תיאוריית הקונספירציה הוא האסטרונום ואיש התקשורת פיל פלאייט. הוא יצא באופן בוטה נגד הטענות ולא היסס לקרוא למפיצים אותן בורים וטיפשים.

מי שמעוניין לראות את הסרט "דבר מצחיק קרה בדרך לירח" שגורס שכל המסע לירח הינו קשר קונספירטיבי:

אושר – הצגה של תיאטרון החאן מאת מיכאל גורביץ'

בית משותף בן שלוש קומות: בקומה העליונה גרים ויוי ואושר, בקומה מתחתם - אביו המבוגר של אושר ובקומת המרתף משחקים ארבעה גברים בקלפים. כולם רוצים להיות מאושרים. אפילו מנחה הערב, מלווה בשני פרשנים מלומדים, מבטיח לצופים הצגה שתגרום להם אושר ושמחה, כמו בטלוויזיה. רק צלצול טלפון סלולרי באולם, טורף את הקלפים.

ההצגה זכתה בשני פרסי התיאטרון הישראלי: פרס במאי השנה פרס מעצבת התנועה של השנה

"גורביץ' מטפל בנושאים המהותיים ביותר - אושר, מוות, אובדן אב, זוגיות - בדרכים של תיאטרון בידורי מודע לעצמו, הכולל את הקהל בחוויה... גורביץ' ושחקניו מיומנים מאוד ביצירת החוויה הקולקטיווית של התיאטרון, מאלכותי במופגן, לא ריאליסטי, כמעט פיוטי מן החומרים של החיים ושל עצמו". - מיכאל הנדלזלץ, הארץ

סרייבו בוסנייה והרצגובינה, לא רק שמות מהאירוויזיון אלא מקום שנהנים לבקר בו...

"ירושלים של אירופה", כך כונתה העיר סרייבו, בירת בוסניה והרצגובינה, בפי יהודי ספרד שהגיעו אליה לאחר גירוש ספרד. בשנת 2014 זכתה העיר לתואר נוסף: "בירת תרבות אירופאית", אותו היא התאמצה להצדיק.

סיפורה המורכב ועברה של סרייבו, בירת בוסניה והרצגובינה, ניכרים בכל קרן רחוב, מבנה דת או שיכון.

עשור לכיפת ברזל

לציון עשור ליירוט המבצעי הראשון של מערכת כיפת ברזל, יואב לימור מארח את סמנכ״ל האסטרטגיה, שיווק ופיתוח עסקי בחטיבת מערכות הגנה אווירית, תא״ל במיל׳ שחר שוחט. לשוחט חיבור מיוחד למערכת כיפת ברזל שכן כיהן כמפקד מערך ההגנה האווירית ופיקד על המערך במהלך מבצע ״עמוד ענן״ (2012) ומבצע ״צוק איתן(2014). על כברת הדרך שעברה המערכת מיומה הראשון, האתגרים הצפויים בהמשך וכיצד נערכים אליהם ברפאל.

חוגגים שבועות באופרה הישראלית

חגיגה של הזמר העברי לדורותיו, בהפקת האופרה הישראלית בשיתוף עיריית תל אביב יפו – המחלקה למופעים, תזמורת סימפונט רעננה ותאגיד השידור סולניות האופרה הישראלית: גוני כנעני, יעלה לויטה, דניאלה סקורקה, הדר עטרי ונגני תזמורת.

ציפורי הבוקר מול ינשופי הלילה

איזו ציפור תזכה בתולעת? האם אנשים שקמים מוקדם הם חרוצים יותר ומצליחים יותר? האם אנשי הלילה חברותיים יותר? הסרטון מסביר על החלוקה ועל מאפייני אישיות שונים המשויכים לקבוצות הבוקר או הלילה ומהי השפעתם. 6.2 מיליון צופים.

להרחבה בנושא: מה היה קורה לו הייתם ישנים שעתיים פחות ביום?

הרצאה - אמנות החוצפה: הסרת החסם למחשבה יצירתית? | ג'ונתן הווארד

לחוצפה יכולים להיות יתרונות רבים. ג'ונתן הווארד טוען כי אדם יכול לפתח את היצירתיות ואת דרך החשיבה המקורית שלו על ידי טיפוח חוצפה שתסייע להסיר את נגף הגבולות הפנימיים החוסמים את היצירתיות. לפי המרצה, חוצפה יכולה לשנות לנו את החיים (לטוב או לרע...). ג'ונתן סבור כי יצירתיות הנובעת מחוצפה היא כלי שכאשר נעשה בו שימוש בחוכמה יכול לפתור חלק מהבעיות הגדולות בעולם.

אגמונט, רומנסות, וסימפוניה קונצ'רטנטה

קונצרט מיוחד ובו שלושה מוסיקאים נפלאים - גיא בראונשטיין (מנצח וסולן, כינור), עמיחי גרוס (ויולה) וגילי שוורצמן (חליל) - ותכנית נפלאה לא פחות: הפתיחה לאגמונט מאת בטהובן, רומנסות לכינור ולתזמורת מאת שומאן וסינפוניה קונצ'רטנטה לכינור, ויולה ותזמורת מאת מוצרט. אמנים גיא בראונשטיין, מנצח וסולן (כינור) עמיחי גרוס, ויולה גילי שוורצמן, חליל תכנית בטהובן - אגמונט, אופ' 84: פתיחה שומאן - רומנסות לחליל ולתזמורת, אופ' 94 מוצרט - סינפוניה קונצ'רטנטה לכינור, ויולה ותזמורת במי במול מז'ור, ק' 364 https://www.youtube.com/watch?v=Vhg4PcTc9_k


למי שייכות התפילין הנטושות מגבעת התחמושת? | תעלומות עם ענת קורול

בסוף מלחמת ששת הימים נשאר בציוד הלוחמים זוג תפילין שאיש לא לקח. ענת קורול יוצאת לחפש את הבעלים שלהן עם מעט מאוד רמזים - אבל המון נחישות, למען הלוחם שזקוק לסגירת מעגל.

בכור המהפיכה : ננו טכנולוגיה: מחזון למציאות. המרצה: פרופ' רשף טנא, המרכז לננו מדעים, מכון ויצמן למדע, רחובות

דברי פתיחה: פרופ' יוסי רוזנוקס, דקאן הפקולטה להנדסה, אוניברסיטת תל אביב.

תקציר: ננוטכנולוגיה עוסקת בהכנה ובהבנת התכונות של חלקיקים קטנים מאד (אלפית מעובי שערה) ויש לה שימושים הולכים ומתפתחים בטכנולוגיות בנות זמננו. בתקופה העתיקה השתמשו בננו-חלקיקים של זהב להקניית צבע אדום לזכוכית וכלי חרס יקרים. ננוטכנולוגיה שמשה בימי הביניים ובתקופת הרנסאנס בעיקר לאמנות. בשלושים השנים האחרונות עוצבו היסודות הניסויים והתאורטיים למדעי הננוטכנולוגיה המודרניים. התפתחויות אלו יצרו מגוון עצום של טכנולוגיות שמשמשות למשל בתרופות מתקדמות (כגון דוקסיל לטיפול בסרטן הרחם) וחיסונים מתקדמים (ננו-חלקיקים נכללים בחיסונים נגד קורונה של פייזר ומודרנה) . ננו-חלקיקים של מוליכים למחצה משמשים לשיפור חווית הצבע במסכים של הטלוויזיות המודרניות (QLED) והטלפונים הסלולריים. אולם מעל כולם ניצבים שבבי הסיליקון שהם ה"מוח" של כל מחשב וכל אביזר חשמלי.

היפיפייה הנרדמת – בלט בביצוע להקת הבולשוי הרוסית

מופע הבלט עלה לראשונה על הבמות בינואר 1890, בתיאטרון מרינסקי (סנט פטרבורג), לצלילי מוזיקה שנכתבה על ידי המלחין פיטר איליך צ'ייקובסקי. יותר ממאה שנים חלפו מאז, אבל היפהפיה הנרדמת עדיין פופולארית. https://www.youtube.com/watch?v=HcQtQ_fZkT0

הרצאה של כריס לונדסל - כיצד נוכל להאיץ את משך הלימודים?

ריס לונסדייל הוא מנכ"ל כריס לונסדייל ושות', חברה שהוקמה לזרז ביצועים פורצי דרך. בנוסף, הוא פיתח גם גישה ייחודית ומשולבת ללמידה המעניקה לאנשים את האמצעים לרכוש שפה או ידע טכני מורכב בתקופות קצרות. כ-26 מיליון צופים.

ריקרדו קוצ'י ויוליה זאגרוצ'נקו רוקדים סמבה – טיקו טיקו

סמבה במופעי ריקוד מקצועיים ב... דיסנילנד פריס. כ-15 מיליון צופים.

ללמוד למידה ולשפר ביצועים - הרצאה מאת ריקרדו ליאו

האם אתם זוכרים ללמוד לבחינות? אם ניגשתם לבחינות לאחר שלמדתם, נסו להיזכר כיצד למדתם? כשהיה נער, ריקרדו ידע מה הוא רוצה ללמוד: הוא רצה ללמוד למידה. בעזרת מחקר פסיכולוגי למד כיצד להפחית את זמן הלמידה מ-3 שעות עד שעה אחת... בהרצאה זו הוא חולק את סוד הטכניקה שלו.

הראל סקעת בזאפה

30 דקות מתוך ההופעה.

טיול במפלי ויקטוריה בזמביה וזימבבואה באיכות 4K

בואו לחזות בעוצמתם של המים! מפלי ויקטוריה, אזור המפלים המרהיבים ביותר, מעורר יראת כבוד על הפלנטה שלנו. הוא ממוקם על הגבול בין זמביה וזימבבואה, על נהר זמביזי. ב"ערפל" מן המפל ניתן להבחין מרחוק. זהו אתר מורשת עולמית של אונסק"ו. 4.2 מיליון צופים.

קטע ריקוד קצר- טנגו מארגנטינה

חוזה פרננדז ומרטינה וולדמן מבצעים ריקוד טנגו ארגנטינאי. מקובל לבצע את הטנגו, עם בנדונאון שנותן לו את הצליל והמקצב הייחודיים, וכן לעיתים מצטרפים גם קונטרבס, פסנתר וכינור להשלמה.

מוזיקת וריקוד הטנגו הוא מוזיקה וריקוד לזוג שמקורם בבואנוס איירס ובמונטווידאו. ארגנטינה נחשבת למולדת הטנגו בה הוא נחשב לסמל תרבות לאומי. הטנגו נולד בסביבות 1880 כשהוא נחשב בתחילתו לריקוד נחות עקב חושניותו ורקדו אותו בבתי בושת ולאחר מכן בתי קפה. כיוון שהטנגו נחשב ללא ראוי לנשים מהוגנות לא היו בנות זוג וגברים רקדו עם גברים. רק לאחר שהריקוד "היגר" לאירופה, גילו אותו עשירי ארגנטינה. בשנת 2009 הכיר ארגון אונסקו בריקוד הטנגו כמורשת תרבותית.

גאווה מקומית - הרשת הסודית של העצים

מחקר בו משתתפת חוקרת ישראלית מראה שעצים ביער מעבירים ביניהם חומרים באמצעות השורשים, בעזרתן האדיבה של פטריות תת-קרקעיות.

מוסיקה אירית ועוד – מופע מלא בהייד פארק בלונדון

לפני הקורונה והמלחמה האחרונה, אנשים יצאו לפארק לצפות במופעים. זהו מופע תרבות אירי בהשתתפות להקת הריקוד האירית לורד אוף דה דאנס ועוד רבים אחרים, במופע – "רגלי להבות".

העתיד כבר כאן: המצאות וחוקרים ששינו את פני עולם הרפואה – מסתורי הגנום החיידקי

האם הפתרון למחלות חשוכות מרפא מסתתר דווקא בחיידקי הגוף? סיפורו של חוקר ישראלי שמחפש תרופה ל-ALS.

כיצד לוחות הברית נראו?

דמיינו לרגע את לוחות הברית - יכול להיות שאתם חושבים על סמל אנטישמי! אז איך באמת נראו לוחות הברית? ומתי הפך הדימוי האנטישמי מגנאי לציון בבתי כנסת יהודיים?

טומי עמנואל מרצה (וגם מנגן) על החיים כלהקת – אדם –אחד

טומי עמנואל יצר לעצמו חיים כלהקה של אדם אחד והפך לאחד ממוסיקאים המכובדים ביותר של אוסטרליה. בעזרת כישרונו, הוא מדגים את סגנון הנגינה הייחודי שלו. ביצע מעל 300 קונצרטים בשנה ועבד עם אמנים מפורסמים ביותר. 5.1 מיליון צופים.

למי שרוצה לראות קטע קצר שלו בהופעה. כ-4 מיליון צופים.

הזמר והמלחין דניאל סלומון בקליפ מתוך הסרט 'מישהו לרוץ איתו'

מה היה קורה לו היינו הורגים את כל היתושים?

הם הדבר הקטלני ביותר על פני האדמה. הם מוצצים את הדם שלנו ומפיצים מחלות, והורגים כמעט מיליון איש מדי שנה. האם יתושים באמת כל כך קטלנים? מה יקרה אם כולם ייעלמו? האם האנושות תהיה בריאה יותר? מעל 4.5 מיליון צפיות.

הכנר דיוויד גארט מנגן צ'ארדש

דיוויד גארט הוא שחקן, דוגמן ונגן כינור מעולה. שיחק גם את פגניני בסרט "פגניני הכנר של השטן" מנגן את היצירה ההונגרית צ'ארדש של המלחין האיטלקי ויטוריו מונטי משנת 1904.

ובאותו נושא – סרט ביוגרפי על חייו של הכנר ניקולו פגניני.

סרט דוקומנטרי באורך מלא – 21 ילדים אבל מי סופר...

המשפחה הגדולה ביותר בבריטניה מצפה לבת נוספת, ה-22 במספר.

סו ונואל הם ההורים במשפחה הגדולה ביותר בבריטניה. נשבעו שלא יעשו יותר ילדים אך כעת סו שוב בהריון...

השתלת שבבים במוח נגד אלצהיימר – מחקר בהתהוות פרופ' אסתי סגל הטכניון

מחקר חדש נחשף בתכניתו של פרופ' רפי קרסו.

מפלאי הטבע – זריחה בהר האוורסט

מופע מופלא באיכות 4K של השמש והכוכבים מעל הר האוורסט...

קונצרט קצרצר - ולנטינה ליסטיסה מנגנת ואלס של פרדריק שופיין

3.2 מיליון צופים.

זמן אמת | תיק מומבסה

תיק מומבסה - הפיגוע הזה אמור היה להיות עוד ״אסון התאומים״, כולל הפלת מטוס ישראלי ופיצוץ מלון הומה ישראלים בלב קניה. עכשיו החוקרים שפיענחו את התעלומה, חושפים את החקירה חובקת העולם שהובילה לאל קעידה. סרטם של מלי קמפנר וארי פינס.

כיצד פועל היקום? מסע למאדים

האטמוספירה במארס דלילה פי 100 מזו שעל כדוה"א, כך שהיא לא יכולה לספק את כוח ההתנגדות הנדרש לחללית. לכן, הנחיתה על מאדים היא מבצע מסובך ומורכב.

ולקינוח רלוונטי יותר מתמיד - אמני ישראל שרים: אין לי ארץ אחרת

שילוב מיוחד בין ותיקי האמנים בארץ לצעירים המבטיחים.

בתקווה שנהניתם והמסר הובן, סופ"ש נפלא!

bottom of page