top of page

מועדון מהבית - מגזין מס' 81

חדשון המועדון מספר 81 – הגיליון מוקדש לחבר המועדון פרופ' קותי גרשוני ז"ל

יקותיאל גרשוני, פרופסור אמריטוס להיסטוריה של אפריקה באוניברסיטת תל-אביב היה חבר מועדון ותיק. השתתף כמעט בכל הפעילויות ולא החמיץ אף טיול. תמיד מבודח ומתעניין בכל הסובב אותו. בתמונה שצילמה דנה קופל, עם רעייתו רותי גרשוני, חברת מועדון אף היא, תבדל לחיים ארוכים. רועי רובינשטיין, כתב עליו בעיתון "ידיעות אחרונות":

"קותי גרשוני היה קצין הנדסה צעיר כשהוזעק אחרי הברית של בנו הבכור לטפל בזירת מטענים בבקעה. שניים נטרל, השלישי התפוצץ - והוא איבד את ידיו, עיניו ושמיעתו. אבל הוא לא ויתר: באקדמיה סיים שלושה תארים בהצטיינות, בתחום הספורטיבי זכה ב-5 מדליות בריצה ובקפיצה לרוחק. נפטר, בגיל 78." יהי זכרו ברוך. הגיליון עוסק בנושאי תרבות ואקטואליה כשם שקותי אהב...

בתיקווה שתהנו! בברכה, סיגל איבס מועדון אוניברסיטת ת"א (ע"ר) sigalay@tauex.tau.ac.il אתר: www.facultyclub.co.il

גאווה מקומית - שחר טייבר בצוות של אונ' ת"א – מי אמר שוירוס הוא רע? וירוסים כטיפול גנטי לחרשות

בשיטות של ביולוגיה מולקולרית ניתן להנדס וירוס כמערכת להעברה של מידע גנטי. וירוסים המשמשים כתרופה. מחקר הנערך בימים אלו באוניברסיטת תל אביב.


התעוררתי עם פצצות והפגזות": 45 שנה למבצע אנטבה | היום לפני

הטיסה לפריז של "אייר פראנס" קיבלה תפנית בלתי צפויה, כשהנוסעים נחטפו באיומי נשק על ידי ארבעה מחבלים - והוחזקו באוגנדה כבני ערובה. מול דרישה לכופר של מיליוני דולרים ורשימת מחבלים שעל ישראל לשחרר - צה"ל פושט על המטוס בפעולה הירואית שגובה את חייהם של שלושה בני ערובה ושל מפקד סיירת מטכ"ל, יונתן נתניהו. מבצע אנטבה – היום לפני 45 שנה.


ד"ר ניר אופק: מוח-כוורת, סופר-אורגניזם והאבקה- מבט חדש על תודעת כוורת הדבורים

ד"ר ניר אופק, מהמעבדה לתודעה ולוגיקה רכה, אוניברסיטת תל-אביב התפתחויות מעודדות בחקר התודעה - כנס מדעי לכבוד 70 לפרופ' עודד מימון .


זמן אמת | "דפקנו את המדינה'' - התחקיר על חברת "הפניקס"


תחקירו של אבי עמית ובמרכזו חברת הביטוח ״הפניקס״ והקלטות של בכירים בחברה שמודים בפה מלא ״דפקנו את המדינה״. וכשהם אומרים דפקנו את המדינה הם מתכוונים על פי החשד לתרגיל מרמה שבעקבותיו קיבלה חברת הביטוח הכי רווחית בישראל מקופת המדינה, כלומר מכולנו, סכומים שעשויים להגיע על פי הערכות לכמיליארד וחצי שקל.


מעבר לרשת - לבנון: ״חשוכה אך מתפקדת״

המכון למחקרי ביטחון לאומי: המשבר המתמשך בלבנון משתלט על השיח ברשתות החברתיות במדינה. כיצד תופס הציבור הלבנוני את ההשפעה האיראנית - האם הלבנונים מרגישים שלבנון היא מדינה כבושה? ובעוד המשבר והמצוקה במדינה מחריפים - האם הלבנונים מרגישים שחזבאללה איבד שליטה על המצב, כשברקע דיון ציבורי מתלהט סביב השאלה על מי מוטלת האחריות? וגם - אחרי המחסור בדלק, עליית מחירי המזון הבסיסי והפסקות החשמל התכופות - מה השלב הבא בקריסה? אורית פרלוב, חוקרת המכון, עם כל התשובות.


ריטה - One - המופע המלא

עוצב בהשראת מופעי הענק בלאס וגאס. הוא כלל במה משוכללת עם מסכי ערפל, מסכי מים, מנופי נשיאה, קרני לייזר, להביורי אש ועוד - לצד 40 רקדנים ואקרובטים


אסף ליברמן – ברוכים הבאים לשנת 1977 מתוך אתנחתא, אוניברסיטת תל אביב

הרצאה של העיתונאי אסף ליברמן – מהדורת 1977 .היה זה העיתונאי חיים יבין שבישר על מהפך, והספורטאי טל ברודי שניסח עבור רבים מהי גאווה לאומית. ברוכים הבאים לשנת 1977, השנה שסיפקה לעיתונות המקומית אינספור אירועים דרמטיים.


סודות החומה הגדולה של סין – נשיונל גיאוגרפיק, פרק מלא

הארכיאולוג אלן מאקה מוביל צוות מומחים להרפתקה אפית על מנת לפתור תעלומות, לחקור סודות ולחשוף נפלאות מדהימות של סין העתיקה כפי שלא הייתה מעולם. בעזרת תמונות מהחלל, טכנולוגיה חדשנית על הקרקע והחפירות האחרונות של ארכיאולוגים סינים, הם יחשפו ארמונות וקברים, מבנים מגה מדהימים ואפילו ערים שלמות שאבדו מזמן. בדרך הם יגלו גילויים חדשים אודות החומה הסינית הגדולה, יחקרו את המיתוסים של קסנאדו ויחשפו עדויות על תרבויות עתיקות - תגליות המשכתבות את ספרי ההיסטוריה. 2.6 מיליון צופים.

לאכול לשתות ו...לנגן – פורפטום מובילה, אנדרה ריו ותזמורתו

זו לא הסוכריה המרשרשת בקונצרט שמטריפה את הנגנים... אלו הנגנים עצמם ש"מחזירים" לקהל בגדול...


כך אירע חורבן ירושלים - צעד אחר צעד

ד"ר אייל מירון סוקר בפרוטרוט את הצעדים שהובילו לחורבן. בליווי סרטי אנימציה הממחישים את המערכה האחרונה נגד הרומאים. מערכה שלא תישכח לעולם...


סרט באורך מלא – הכתר האבוד, כתר ארם צובא

שחיתות ממסדית, גניבה, קונפליקט תרבותי וסחר בכתי יד עתיקים – הכל בתעלומה בלשית אמיתית מהחיים. כתר ארם צובא הוא ספר התנ"ך העתיק בהיסטוריה והיקר מכולם. הוא נשמר במשך מאות שנים על ידי הקהילה היהודית הותיקה בחאלב שבסוריה, והוברח לישראל במבצע חסוי ומורכב עד שהגיע קרוע וחסר לידי מי שהיה נשיא מדינת ישראל, יצחק בן צבי. מה עבר הכתר בדרך? והיכן החלקים החסרים?


יורם טהרלב - תקציר משעשע של ההיסטוריה של מדינת ישראל

סקירה של יורם טהרלב את ההיסטוריה של מדינת ישראל. צולם בספריית מצפה רמון בינואר 2020.


הצגה – חוקר פרטי – תיאטרון החאן, הצגה עם שירים

אישה מגיעה לחוקר פרטי ומבקשת ממנו למצוא את בעלה שנעדר מביתו זה חמישה ימים. די מהר מגלה החוקר, כי האישה הסתירה ממנו פרטים הדרושים לו, כדי להשלים את חקירתו. למען האמת הוא מגלה, כי הוא עצמו מסתיר פרטים הקשורים לחקירה. על כל פנים הקשר בין האנשים שהוא פוגש ורצף האירועים שהוא חושף, מוזר מכדי להיות מקרי. כמו שהוא אומר: "זה לא צירוף מקרים גברת ויצמן היקרה, זהו הערפל שאופף את התודעה הקטנה והמוגבלת שלנו. כשהתעלומה הזאת תיפתר, יתפזר הערפל".

מפנטזיה לסיוט: טייסי הקרב בני ה-14 של גרמניה הנאצית

מה שהחל בתור תוכנית להכשרת עשרות אלפי ילדים משולהבים לקראת קורס טיס צבאי, הפך לפרויקט שטני: מטוסי קרב זעירים, אותם יפעילו טייסים בני נוער שיישלחו למשימות התאבדות. כך צמחה פליגר היטלריוגנד, סמל נצחי לטירוף ואכזריות.


כל התורה על רגל אחת

רקדנית ייחודית רוקדת סלסה


"פדופיל יכול להיות כל אחד: מורה, מנהל, עורך דין": סער לוכד פדופילים בהתנדבות

יוצרים קשר עם פדופילים ברשת, מציגים את עצמם כילדים, אוספים עליהם מידע ומעבירים את החומרים המרשיעים למשטרה: סהר קאשי יזם את ''שומר מסך'', פרויקט חברתי ללכידת פדופילים. כמה תופעת הפדופיליה נפוצה בישראל? "זה קורה המון, רק היום יש לנו שלושה".


מטיילים במבצר מונפורט וצופים בו גם מהאויר חורף 2021


כמו רומן זדורוב (?) – "ראיתי כמה קל להפליל אדם": נפרדים מהסנגור שמתייצב מול המדינה

10 שנים עמד יואב ספיר בראש הסנגוריה הציבורית – איש המערכת שמתייצב מול המדינה, מגן על אלה שלא יכולים להרשות לעצמם עורך דין פרטי, והוא עדיין מאמין שבישראל יושבים חפים מפשע בבתי הכלא. לכנס הפרידה ממנו לפני כמה שבועות הגיעו בכירי המערכת המשפטית, אליהם הצטרף אדם נוסף, חאמד זינאתי, שזוכה מרצח בזכות הסנגוריה לאחר שריצה כמעט 5 שנות מאסר. מאת תמר אלמוג


"האיטלקי" (אני חוזר הביתה...) של טוטו קטניו בביצוע מפתיע עם מקהלת הצבא האדום...


פקחים על ארבע: הכלבים שגויסו לאתר רעל ולהציל את חיות הבר

פיזור רעל ברמת הגולן ובגליל הפך נפוץ מאוד בשנים האחרונות. בניסיון להתמודד עם התופעה ולהציל את הנשר המקראי שהגיע לסף הכחדה, גייסו לאחרונה ברשות הטבע פקחים על ארבע – כלבי גישוש שתפקידם לאתר את הרעל לפני שיגיעו אליו העופות הדורסים ובעלי חיים נוספים. הכתבה של גיא קוטב,


פרופ' יוסי יובל – עילאיים ומתנשאים בעלי חיים עירוניים – הרצאה במסגרת אתנחתא פרופ' יוסי יובל, ראש המעבדה לנוירואקולוגיה באוניברסיטת תל אביב שאחראי על מושבת העטלפים האקדמית הראשונה מסוגה בעולם, מספר על הסתגלות בעלי החיים השונים לחיים בעיר הגדולה, על היתרונות ועל החסרונות שבכך, ובודק האם אפשר לומר שכבר יש שינויים אבולוציוניים של ממש בקרב אלו שהסתגלו לאורח החיים המהיר והעצבני הזה.


קונצרט - סימפוניה מספר 6 של בטהובן – פסטורל

הפילהרמונית של פריז


פרופ' צבי מאז"ה אונ' ת"א - כוכבי הלכת המפתיעים מחוץ למערכת השמש

צבי מזא"ה הוא פרופסור לפיזיקה ואסטרונומיה באוניברסיטת תל אביב, מופקד הקתדרה ע"ש משפחת אורן לפיזיקה ניסויית. חתן פרס וויצמן למדע. פרופ' מזא"ה יזם את החיפוש שהוביל ב-1989 לגילויו של המועמד להיות כוכב הלכת הראשון שהתגלה מחוץ למערכת השמש, עוד בתקופה שבה האמינו הכל כי אי אפשר לגלות כוכבי לכת מחוץ למערכת השמש. מאז השתתף בגילויים של עשרות רבות של כוכבי לכת.

ההרצאה עוסקת בכוכבי-לכת מסביב לשמשות אחרות שהתגלו בשנים האחרונות, על-אף שהאסטרונומים מחפשים אחריהם מאז ימיו של קופרניקוס. התגלו כיום למעלה מ-3000 כוכבי-לכת חדשים, שלחלקם תכונות מפתיעות השונות מאלו שאנו מוצאים במערכת השמש שלנו. תכונות אלו מחייבות את המדענים לחשיבה מחודשת של הגדרת כוכב-הלכת ושל תהליך היצירה של מערכת השמש. ההרצאה תסקור את דרכי הגילוי של כוכבי-הלכת החדשים ואת התכונות המפתיעות שלהם.


סרטון אנימציה - מתוך 9 אינטלגנציות, באיזו אינטלגינציה בורכתם?

המדע והמומחים מכירים בכך שיש בעולמנו סוגים מגוונים של אינטליגנציות. התפיסה של האינטליגנציה האנושית כבעלת פנים רבות היתה פופולרית החל משנות ה-80'לאחר שהפסיכולוג האמריקאי הווארד גרנר, פירסם בשנת 1983 ספר בשם "צורות חשיבה" בו הוגדרו 9 אינטליגנציות הקיימות בקרב בני האדם . מה הן האינטליגנציות הללו ובאיזו מהן אתם חושבים שהתברכתם?


בלט- ציפור האש של סטרווינסקי

ביצוע- מריינסקי בלט, ואלרי גרגייב, התזמורת הפילהרמונית של מוסקבה


מדוע הרוב תמיד טועה? הרצאת טד של פול רולקנס

כ-4.6 מיליון צופים! (אם הרוב תמיד טועה אז אולי לא כדאי לצפות בהרצאה...?)

פול רולקנס ההולנדי הוא מומחה להשגת יעדים גדולים בצורה הקלה, המהירה והאלגנטית ביותר. במקור הוכשר כמהנדס כימיה... עבודתו מבוססת על הידע והניסיון שלו לגבי יישום מעשי של פסיכולוגיה התנהגותית, מדעי המוח ובעיקר השכל הישר. כיום הוא פועל ברחבי העולם בכדי להפוך אנשים, צוותים וארגונים למצליחים עוד יותר. הוא גר עם אשתו ושני ילדיו במאסטריכט.


טיול באלפים של אוסטריה ובאלפים האיטלקים, בהדרכת ניק סטיב

החל בצוגשפיצה וכלה בדולומיטים:

בהרי האלפים של אוסטריה ואיטליה, חוגגים גם טבע וגם תרבות. לאחר צוגשפיצה, מסיירים באינסברוק, מבקרים בחווה נידחת באוסטריה ומצטרפים לפסטיבל כפר טירולי. לאחר מכן חוצים את האלפים לאיטליה ומסיירים בטירה מימי הביניים לפני שמצטרפים עמוק אל תוך הרי הדולומיטים. לאחר טיול בלתי נשכח, אנו מבקרים באחו הגדול ביותר באירופה, ונהנים ממוסיקה עממית אלפינית...


אסכולות בצוותא - דוד אבידן המשורר שהתגעגע לעתיד

נעם סמל ורוני סומק משורר וסופר עטור פרסים רבים, משוחחים על התופעה שנקראה דוד אבידן, משורר מיוחד במינו...


קונצרט קאמרי של הפילהרמונית הישראלית - מוצרט, ברהמס, באך וגלינקה

הסדרה הקאמרית הדיגיטלית


הפרוייקט העירוני השאפתני ביותר – עיר בירה אדמינסטרטיבית חדשה למצרים

מצרים בונה עיר חכמה בעלת אוכלוסייה של 6.5 מיליון תושבים באמצע המדבר. קהיר עמוסה מאוד, מזוהמת ומאוכלסת יתר על המידה, מה שהופך אותה לבלתי ראויה לשמש כבירה הכספית והמנהלית של מצרים. כדי לפתור בעיה זו, מצרים החלה בבנייה של הבירה המנהלית החדשה, מגה-עיר הממוקמת כ-30 קילומטרים ממזרח לקהיר במרכז המדבר. נראה שיגמרו לבנות את כל העיר לפני שלנו תהיה רכבת קלה...


פסיכיאטריה בג'ינס, מרכז לבריאות הנפש גהה – מאניה דיפרסיה

פרופ' גיל זלצמן מראיין אם לשתי בנות , אינטליגנטית, עובדת בקרן גידור, לוקה במאניה דיפרסיה, בשיחה גלויה על המחלה ודרכים להתמודד איתה ולנצח אותה.


ולקינוח - קרולינה קרוצנקו מאוקראינה בנגינת כינור

קרולינה פרוצנקו (Karolina Protsenko) בת ה-12 אחת מכוכבות הרשת הצעירות והמוכשרות. ביצוע לשיר הנוסטלגי "Unchained Melody" של הרייצ'ס ברדרס, על רקע נופיה המרהיבים של קליפורניה. https://www.youtube.com/watch?v=OMrPBJui8w4


הרצאת זום:

בחזרה למערות מדבר יהודה - ממצאים ותגליות חדשות ערב עיון לציון שישים שנה לפרסום סקר מערות מדבר יהודה יד בן־צבי בשיתוף רשות העתיקות


יום חמישי, 29.7.21, כ' באב תשפ"א | 19.00-16.00 | בזום

16:00 ברכות ודברי פתיחה פרופ' ריכב (בוני) רובין, ראש המכון לחקר ארץ ישראל ויישובה, יד יצחק בן־צבי ד"ר יובל ברוך, ראש מנהל ארכיאולוגיה, רשות העתיקות

16:20 מושב ראשון: שוד העתיקות במדבר יהודה, הולדת המיזם והחפירות במערת האימה יו"ר: פבל בצר, רשות העתיקות

הרקע מאחורי המיזם - המאבק בשוד העתיקות וחלופת המרדף אחרי השודדים אמיר גנור, היחידה למניעת שוד עתיקות, מנהל המיזם, רשות העתיקות

החפירה המחודשת במערת האימה ד"ר עופר שיאון, מנהל המיזם, רשות העתיקות

17:20 הפסקה

17:35 מושב שני: ממצאים נבחרים ותובנות ראשונות יו"ר: ד"ר עומרי ברזילי, רשות העתיקות

תגליות פרהיסטוריות מהסקר במערות מדבר יהודה חגי המר, ראש חוליית הדרום במיזם מדבר יהודה, רשות העתיקות

סוגיות נבחרות מהסקר והחפירות בצפון מדבר יהודה: החפירות בנחל מורבעת, מבדד חצצון וגילוי מטמון חיים כהן, ראש חוליית הצפון במיזם מדבר יהודה, קמ"ט ארכיאולוגיה, המנהל האזרחי יהודה ושומרון

על הסל הקדום בעולם ד"ר נעמה סוקניק, אוצרת חומרים אורגניים, רשות העתיקות

להרשמה ולבירורים: טל' 02-5398855

בתיקווה שנהניתם!

עם תום גיליון זה אנו יוצאים לפגרה. נתראה בתום הפגרה, חופשה נעימה לכולם!

bottom of page